16. avgust 2018.16. avg 2018.
Bogat kulturni program Mišarskih svečanosti

Pokretačka snaga mladosti

Nova energija, angažovanje lokalnih umetnika i entuzijazam utiču na
celokupnu zajednicu
Raznovrstan program ovogodišnjih Mišarskih svečanosti okupio je brojne posetioce. Organizatori manifestacije pre početka najavili su bogat kulturno-umetnički program i za svakog po nešto. U to je publika mogla i da se uveri tokom trajanja svečanosti. Ljubitelji umetnosti u Galeriji na Mišaru imali su priliku da pogledaju izložbu akademskog slikara Dragiše Marsenića i njegove slike sa tematikom pejzaža i ličnim doživljajem prirode, kao i da posete Bazar starih i umetničkih zanata.
Popodnevni časovi bili su rezervisani za nastupe prvog i drugog folklornog ansambla Kulturno umetničkog društva “Abrašević” koji je nastupio uz pratnju Narodnog orkestra. Na bogatom repertoaru bile su zastupljene igre i kola iz gotovo svih krajeva Srbije. Najvećim aplauzom publika je nagradila najmlađe članove ansambla koji su imali veliku odgovornost i malu tremu, jer nastupaju u svom mestu. Proslavu mišarskog boja svakako su obeležile ideje i projekti mladih stanovnika Mišara.
U realizaciju sadržaja uključili su se članovi Omladinskog pozorišta “Vožd” i pokazali da nova energija, angažovanje lokalnih umetnika i entuzijazam mogu da utiču na celokupnu zajednicu.
U okviru Svečanosti u dvorištu Doma kulture izvedena je predstava „Preispitanije života i dela Crnog Đorđija - Karađorđija“. Istorijska duo drama u kojoj igraju Lepomir Ivković i Dušan Simić. U neobičnim okolnostima sreću se stariji i mlađi Karađorđe i kroz razgovor preispituju svoj život, mogućnosti, greške, propuštene prilike i samu smrt. Mladi glumac zadovoljan je predstavom i reakcijom publike.
- Divna saradnja sa kolegom iz Narodnog pozorišta. Radili smo vredno i nadam se da smo uspeli da približimo likove publici i učinimo interesantnom i lepom ovu predstavu, kako onim mlađim, tako i onim starijim generacijama i da su uživali - naveo je Dušan Simić.
Premijerom predstave “Čudo u Šarganu” na najbolji način završena je proslava 212. godišnjice mišarskog boja. Članovi pozorišta “Vožd” vredno su radili proteklih meseci na adaptaciji dramskog teksta Ljubomira Simovića.
Mladi Marko Ribić režirao je komad i prilagodio vremenu u kom živimo uvek aktuelnu temu nesrećne ljudske sudbine na prostorima gde se prepliću religija i mitologija ne donoseći značajniju promenu za generacije koje dolaze.
- Radnja je smeštena u kraj devedesetih i početak dvehiljaditih i mislim da se svi sećaju tog perioda, možda ne tako lepog. Potrudili smo da gledaoce vratimo u mladost i damo im drugačiji osvrt na to vreme. Bilo je zanimljivo dok smo radili na predstavi. Mi smo svi prijatelji više od deset godina. I ranije smo sarađivali na predstavi “Antigona”, prihvatio sam i sada da budem deo tima i nadam se da ćemo i u budućnosti uspešno sarađivati i doći do velikih nagrada zajedno - rekao je Vanja Vujanović, scenograf i kostimograf.
Autorski tim predstave očekuje pozitivne reakcije publike i možda drugačiji pristup.
- Verujem da će predstava na poseban i neobičan način osvojiti publiku i doneti nešto novo. Kroz jedan klasičan dramski tekst smo tretirali probleme mlade generacije, koji nas muče u ovim godinama - istakao je glumac Dušan Simić.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa