16. avgust 2018.16. avg 2018.
SAOBRAĆAJNICA KAO PISTA ZA POLETANjE
UVOĐENjE VIDEO NADZORA U KOCELjEVI

SAOBRAĆAJNICA KAO PISTA ZA POLETANjE

U izveštaju o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Koceljeva navodi se da se u periodu od 2013-2017 godine na ovom području dogodilo 127 saobraćajnih nezgoda u kojima je 115 lica povređeno a sedam izgubilo život. Među nastradalima najčešće su vozači i putnici u putničkim automobilima ali i pešaci. Statistički podaci pokazuju da je procenat pešaka u odnosu na ukupan broj poginulih čak 43 odsto, što je znatno više u poređenju sa prosekom u državi. Za prvih šest meseci u ovoj godini u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Koceljeve nije bilo poginulih a povređeno je osam lica. Analiza pokazuje da se najveći broj nezgoda u ovom periodu dogodio u februaru mesecu. Govoreći o programu korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja u ovoj opštini član Saveta za bezbednost Branko Đurić istakao je da je planirano da se po osnovu naplaćenih novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju u budžet slije 2,5 miliona dinara.
–Ova sredstva se usmeravaju za popravljanje putne infrastrukture kao i unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja za šta je obezbeđeno 150 hiljada dinara, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti 250 hiljada, naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti za šta je predviđeno 220 hiljada. Rad podrazumeva izradu saobraćajne studije za naseljeno mesto Koceljeva, zatim studije parkiranja, katastar saobraćajne signalizacije i opreme i istraživanje drugih problema- rekao je Đurić i dodao da je najveća pažnja usmerena na izradu projektno-tehničke dokumentacije za instaliranje video nadzora. Prema njegovim rečima na raspolaganju je oko 8,5 miliona dinara što smatra da je dovoljno za realizaciju ovog projekta i pokrivanje naselja Koceljeva kamerama.
Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić podseća da je neodgovorno ponašanje pojedinaca u saobraćaju evidentno, kao i parkiranje na neadekvatnim mestima čime se svakodnevno uništavaju zelene površine, te da je jedan od načina da se to predupredi postavljanje video nadzora.
Zamenik predsednika Skupštine opštine i predsednik Mesne zajednice Draginje Vladan Janković još jednom je ukazao na problem svakodnevne nasilničke vožnje na magistralnom putu kroz ovo mesto, posebno u letnjim mesecima kada je povećano prisustvo povratnika iz inostranstva.
–U Draginju ovih dana nije saobraćajnica nego pista za poletanje jakih, snažnih automobila pristiglih iz dijaspore. Uglavnom je reč o pripadnicima romske populacije a neretko su za volanom maloletnici bez vozačke dozvole i iskustva. Mi imamo sreće što za sada nije izgubljen ni jedan život zbog ovakve vožnje i bahatosti vozača- izjavio je Janković koji smatra da bi problem u velikoj meri bio rešen postavljanjem kamera sa meračem brzine kao i da bi se ova investicija veoma brzo isplatila kroz sankcionisanje prekršaja. Rešavanje ovog problema dodatno komplikuje činjenica da je reč o državnom a ne opštinskom putu te su stoga mogućnosti intervencije na lokalnom nivou ograničene.

V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa