16. avgust 2018.16. avg 2018.
TROMOST SISTEMA KOČI PROJEKAT
KOCELjEVA DOMAĆIN SKUPŠTINE REGIONALNOG CENTRA ZA UPRAVLjANjE OTPADOM

TROMOST SISTEMA KOČI PROJEKAT

Prošlog petka Koceljeva je bila domaćin skupštine Privrednog društva Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava”. Još jednom su istaknuti problemi deponovanja smeća u svih 11 opština i gradova koji bi bili rešeni izgradnjom regionalnog centra “Kalenić” na Ubu.
Opština Koceljeva je još pre nekoliko godina uz pomoć donacije Holandske Vlade izgradila transfer stanicu, ali ona ne može biti u funkciji sve dok se ne uspostavi rad regionalne deponije.
–Svi smo u istom problemu i komunalni otpad je jedna od dnevnih tema, posebno u letnjim mesecima. Izgradnja i početak rada deponije “Kalenić” je nama, kao i ostalim opštinama, jedini spas. Mi smo imali nekoliko blokada deponije od strane građana. Nalazimo se u bezizlaznoj situaciji. Sadašnja deponija koju koristimo više ne može da primi količinu smeća koja se u ovom trenutku prikuplja u naseljenom mestu Koceljeva- izjavio je predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.
Predsednik skupštine REC “Eko-Tamnava” Đorđe Maksimović razume nezadovoljstvo predstavnika opština zbog toga što projekat predugo traje.
–Najveći problem u realizaciji imamo sa administracijom unutar ministarstva koja slepo prati neke procedure. Nazire se rešenje našeg problema jer država ne smatra prevelikim troškom finansiranje izgradnje tela deponije što je i jedini kamen spoticanja sa Delegacijom EU zbog poplava koje su bile 2014. godine. Tada su nam primedbovali vezano za površinske vode a potom i podzemne što nije argumentovano. Projekat za građevinsku dozvolu koji će uslediti je poslednji dokument za početak izgradnje- najavio je Maksimović.
Direktor Privrednog društva REC Eko-Tamnava Zoran Petrović ocenio je da je državni sistem veoma spor, trom te da bi administracija morala da radi efikasnije.
–Sve opštine su u problemu sa odlaganjem otpada, posebno manje. Na ovoj sednici skupštine smo doneli zaključak koji ćemo proslediti nadležnom ministarstvu kako bi se ovaj proces ubrzao. Preduzeće je u ovom trenutku ispred ministarstva, iako bi trebalo da bude obrnuto. Preduzeće je svoje obaveze ispunilo do najsitnijih detalja. Projekat za građevinsku dozvolu biće finansiran od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine dok će se sredstva za izgradnju deponije obezbediti iz različitih fondova- objasnio je Petrović.
Regionalni centar Kalenić obuhvata 11 gradova i opština (Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Koceljevu, Osečinu i Ljig) sa oko 370 hiljada stanovnika. Na ovom prostoru dnevno se sakupi oko 330 tona čvrstog neopasnog komunalnog otpada zbog čega je izgradnja deponije od velike važnosti. Osim unapređenja sistema upravljanja otpadom ovaj projekat će pospešiti i razvoj reciklaže.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa