16. avgust 2018.16. avg 2018.
Radnje koje život znače
OŠ “SVETI SAVA” IZ UGLA DEFEKTOLOGA

Radnje koje život znače

“Treba imati jako srce, suočiti se sa svim problemima, biti uporan i izdržati do kraja. Svako dete je priča za sebe. Posmatrajući razvoj i potrebe, za svako dete pravimo individualni pristup”
Roditelji neretko decu sa posebnim potrebama upisuju u redovne škole. Međutim, dete sa smetnjama u razvoju je u redovnoj školi u zapećku. Bitno je da je mirno, da ćuti, ne ometa nastavni proces i da je tu. A ono svo to vreme gubi. U redovnoj školi ne može naučiti da veže pertle, da se hrani i da spremi obrok, što mu je zapravo najbitnije. Onda dođe trenutak kada roditelji uvide grešku i upišu ga u OŠ “Sveti Sava”.
-Učitelji i nastavnici ne mogu da se posvete i njemu i ostaloj deci. Neko mora biti zapostavljen. Kada iz redovne škole dođe kod nas, zbog propusta je sa njim teže raditi. Dete je tada uglavnom nervozno i agresivno. Treba ga emotivno kanalisati pa tek onda raditi konkretne stvari – ističe Tanje Mijatović, defektolog u OŠ “Sveti Sava” i nastavnika Kućne nastave.

Svako dete je
priČa za sebe
U OŠ “Sveti Sava” u Šapcu postoji osam odeljenja, od prvog do osmog razreda. Grupe su formirane od po pet učenika, ali se dešava da ih bude više. Za manje od četiri deteta potrebna je dozvola od Ministarstva.
- Svako dete ima individualne tretmane, defektologa, logopeda i somatopeda. Takođe postoje i dva odeljenja obrazovanja odraslih. To su korisnici ustanove za decu i mlade, njih ima više – objašljava Mijatovićeva.
Najčešće smetnje koje deca u OŠ “Sveti Sava” imaju su problemi u govornom i motoričkom razvoju, u ponašanju. Slabovida deca, deca oštećenog sluha, autistična, sa cerebralnom paralizom, motorički poremećaji, kombinovane smetnje i sve vrste invaliditeta..
- Svako dete je priča za sebe. Posmatrajući razvoj i potrebe, za svako dete pravimo individualni pristup. Nastavni proces izgleda uobičajeno kao i u redovnim školama, ali postoje i individualni tretmani. Tu je i senzorna soba koja stimuliše svih sedam čula i pozitivno utiče na uspostavljanje senzornih iskustava i senzorni razvoj dece – kaže Tanja Mijatović.
PrilagoĐavanje spoljaŠnjem svetu
Zaposleni u ovoj školi često organizuju razne aktivnosti i izlete koji su deci od vlikog značaja. Vode ih u šetnju, na plivanje, jahanje, Letnjikovac, a najčešće u park Poljoprivredne škole gde se deca rado druže sa životinjama. Izlete organizuju u saradnji sa taksi udruženjem Čivija koje im uvek izađe u susret.
- Trudimo se da povežemo nastavu sa stvarima koje se dešavaju u njihovom okruženju. Mnogo im je lakše da usvoje poznavanje prirode i znanja iz sveta oko nas u poznatim uslovima, nego klasičnim čitanjem i učenjem iz knjiga. Važno je da nauče ono što mogu da primene u svakodnevnom životu. Imamo dosta učenika koji su još uvek u pelenama – ističe Mijatovićeva.
Izleti su bitni između ostalog jer deca koja prvi put izađu napolje ne znaju da se snađu. Kako bi se stekla navika treba ih što češće voditi napolje, a roditelji nekada nisu u mogućnosti za to.
-Možemo reći da je to jedan od benefita naše škole. Roditelji su zauzeti, nemaju ni vremena kada dete dovedu iz škole da mu posvete dva, tri sata šetnje u prirodi. Ima i onih koji to rade ali su retki – navodi Mijatovićeva.

Nedovoljno
Sredstava
Ulaganja lokalne zajednice prema rečima Tanje Mijatović su prevoz i besplatna užina. Sve što obuhvata nastavni proces je na defektolozima.
-Fali nam didaktički materijal. Improvizujemo ga i pravimo sami. Kada smo u mogućnosti kupimo ga iz sopstvenog budžeta. Ulaganja su mala verovatno zbog malog broja đaka. Roditelji nam u izradi materijala dosta pomažu ali i u radu sa decom. Slušaju naše savete i rade sa decom i kod kuće što je jako bitno. Ono što se radi u školi mora da se primenjuje i kod kuće da bi bilo nekih rezultata – zaključuje Mijatovićeva.
Akcija prikupljanja knjiga i novčanih sredstava
U toku je akcija prikupljanja novčanih sredstava za didaktički i potrebni školski materijal, kao i prikupljanje knjiga za osnivanje biblioteke u OŠ “Sveti Sava”. Akcija je započela u Irish pub-u gde je postavljena prva donatorska kutija, a potom u Stelini, i Nacionalnoj kući “Estrada”. Dvadeset i četvrtog avgusta, u 20 časova u Šabačkom pozorištu biće organizovana predstava amaterskog pozorišta sa Mišara, a ulaznica će kako bi se skupio potreban broj od oko 3.000 knjiga za osnivanje biblioteke, biti knjiga. Oni koji žele pokloniti školi knjige, mogu ih ostaviti u Irish Pub-u.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa