16. avgust 2018.16. avg 2018.
Milorad Mića Pantelić
IN MEMORIAM

Milorad Mića Pantelić

Milorad Mića Pantelić rođen je u Šapcu 22. maja 1943. godine. Radnu karijeru započeo je kao nastavnik muzike u osnovnoj školi u Dobriću, da bi posle godinu dana rad nastavio u OŠ “Nata Jeličić” u Šapcu gde je osnovao i dečji hor. Na Festivalu dečjih horova Srbije 1970. godine osvojio je prvu nagradu, a dve godine kasnije drugu.
Od septembra 1972. godine radio je kao muzički urednik na Radio Šapcu. Stvarao je autorske emisije i uradio niz intervjua sa tada poznatim muzičarima, kao i onima koji su se kasnije proslavili. Neke od ovih intervjua, kao novinar saradnik objavio je u “Glasu Podrinja”, ali i druge tekstove sa različitim temama.
Zajednica radiodifuznih organizacija SR Srbije njegovu emisiju “Od Tabanovića do Pariza” ocenila je kao najbolju 1977. godine. Proučavao je staru narodnu i gradsku muziku i kolekcionisao ploče na 78 obrtaja. Zapisivao je uživo pevane pesme da bi ih sačuvao od zaborava. Neke od tih pesama su Pružilo se ravno polje, U Ilije, Rod rodila kruška ranka. Pored pesama, istraživao je i biografije pevača koji su potekli iz Šapca i sakupljao zvučne zapise njihovih nastupa. Bio je jedan od osnivača ansambla “Stari zvuci” sa kojima je od 1977. do 1980. godine nastupao kao vokalni solista, svirao je violinu, trubu i mandolinu.
Ostavio je neobjavljen, ali pripremljen CD sa izborom pesama, tekstovima, i biografijama pevača, koji bi bili štampani kao prateći materijal, pod nazivom “Šabački standardi”.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa