16. avgust 2018.16. avg 2018.
REGIONALNA A1 LIGA

Sedam šampiona

Regionalna A1 vaterpolo liga svakako je jedna od najjačih u Evropi, a po jednom parametru i bez premca na starom kontinentu. Naime, VK “Šabac” će se naći među sedam nekadašnjih šampiona Evrope, što je više od bilo koje druge lige.
Poslednji šampion je dubrovački “Jug”, titula 2016. je četvrta u istoriji “jugovaca”. Dubrovnik je boravište i za tri poslednja, uzastopna pehara regionalne lige. Osim njih, u A1 rangu su: “Mladost” (Zagreb) i “Partizan”, sedmostruki šampioni našeg kontinenta, poslednji put 1996, odnosno 2011. godine, “Jadran” (Split), najbolji u dva navrata, početkom devedetih, kao i “Crvena Zvezda”, “Primorac” (Kotor) i POŠK (Split) jednostruki šampioni, redom: 2013, 2009. i 1999.
Uz 23 pehara prvaka Evrope, A1 “čuva” i deset srebrnih medalja sa finala elitnog klupskog takmičenja, odnosno tri trofeja LEN kupa. Broj domaćih titula teško je i odrediti. Slobodno se može reći da je “Šabac” u velikoj manjini klubova bez titule šampiona Evrope u eliti regiona. Uz ovdašnji klub, tu je još samo “Mornar” (Split) i “Jadran” (Herceg Novi).
Do sada je odigrano deset sezona Regionalne lige. Najuspešniji je “Jug” sa četiri titule, riječko “Primorje” ima tri, “Jadran” (Herceg Novi) dve, a “Pro Reko” se radovao jednom.
“Šabac” je na regionalnom nivou nastupao u prethodne dve sezone. U A2 ligi, pre dve godine osvojio je treće, a prethodne drugo mesto. Kroz baraž protiv “Budve” domogao se najvišeg ranga.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa