7. april 2011.7. apr 2011.
VEĆE GRADA ŠAPCA

Podsticajne mere za poljoprivrednike

Najvažnija tačka dnevnog reda sednice Gradskog veća Grada Šapca, održane prošlog ponedeljka, bilo je upoznavanje sa projektima podrške poljoprivrednim proizvođačima i davanje saglasnosti na predloge.
U cilju poboljšanja rasnog sastava goveda, predloženo je subvencionisanje veštačkog osemenjivanja krava i junica u iznosu od hiljadu dinara po grlu. Na seoskom području grada Šapca, u četiri hiljade gazdinstava gaji se 11.719 krava i junica. Veštačkim osemenjivanjem prethodnih decenija dobijen je kvalitetniji priplodni i tovni materijal, ali ova mera nije zaživela u dovoljnoj meri.
Među predloženim merama je i kreditiranje podizanja zasada trešanja i to površina koje su ne manje od 20 i ne veće od 50 ari. Površine preko 50 ari subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede.
Većnici su upoznati i sa predlogom subvencionisanja iskopavanja-bušenja bunara od 30 do 100 metara dubine, sa subvencijom od 15 evra po dužnom metru. Dosadašnja praksa, po kojoj je grad Šabac jedinstven u Srbiji, dala je izuzetne rezultate u Pocerini. Domaćinstva u ovom programu značajno su podigla nivo proizvodnje u povrtarstvu i voćarstvu i sa ekstenzivne prešla na intenzivnu proizvodnju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa