23. avgust 2018.23. avg 2018.
Biramo investitore
OBELEŽEN DAN OPŠTINE KOCELjEVA

Biramo investitore

19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, opština Koceljeva obeležila je svoj dan. Tim povodom u Domu kulture upriličena je svečana akademija na kojoj je u svom obraćanju prisutnima jednogodišnje rezultate rada ove lokalne samouprave sumirao Dušan Ilinčić, predsednik opštine. On je istakao da su zahvaljujući dobrom planiranju, prateći svoje prioritete i potencijale, kao i dobroj saradnji sa republičkim institucijama i ministarstvima, građanima obezbeđeni bolji uslovi za život.
–Dosta je urađeno na putnoj infrastrukturi a među najznačajnijim saobraćajnicama je put za Svileuvu koji je potpuno rekonstruisan u dužini od devet kilometara u saradnji sa Ministarstvom privrede i kada u narednom periodu asfaltiramo još preostala tri zatvorićemo deonicu puta ka ubskoj opštini u potpunosti- rekao je Ilinčić i podsetio da su asfaltirani i delovi drugih puteva poput deonice od Brdarice do Svileuve kao i pola kilometra ka školi u Gradojeviću. Prvi čovek opštine Koceljeva najavio je početak rekonstrukciju Dušanove ulice, te će ovo mesto, kada radovi budu okončani, dobiti još jednu modernu ulicu sa parking mestima, kišnom kanalizacijom i trotoarima.
On je podsetio i na značajna ulaganja u oblast elektrosnabdevanja, telekomunikacija, uređenje vodo tokova... U proteklom periodu u ovoj opštini rekonstruisane su i obnovljene brojne škole. U završnoj fazi su i projekti kojima će opština aplicirati za sredstva neophodna za sanaciju dva školska objekta u selima Kamenica i Ljutice.
–Takođe, možemo se pohvaliti i rekordnim brojem upisanih đaka u Srednju školu, a posebno ću istaći odlične ocene i fantastične rezultate PU “Poletarac” koji nas često obraduju sa sjajnim rezultatima i pohvalama sa svih strana- istakao je predsednik opštine u kojoj je privreda iz godine u godinu sve razvijenija i koja je, prema njegovim rečima, zamajac mnogih dobrih, kvalitetnih stvari.
Povodom dana opštine Koceljeva prisutnima se obratio i narodni poslanik u republičkom parlamentu i predsednik SO-e Koceljeva Veroljub Matić koji je ocenio da je ova lokalna samouprava uradila sve što je neophodno za njen razvoj te da se sada mora razmišljati strateški. On se osvrnuo na dobre saobraćajnice, na blizinu auto puta koji će prolazeći kroz Ub biti tek na 20-ak kilometara udaljenosti od ove opštine pa je važno u tom pravcu popraviti putnu infrastrukturu kako bi stvorili jedan od preduslova za dalji napredak i razvoj. U proteklih deceniju i po ova opština uložila je ogromna sredstva u razvoj vodosistema. Koceljeva je godinama pre toga imala ozbiljnih problema u vodosnabdevanju, posebno tokom letnjih meseci, ali je sada snabdevanje građana neuporedivo stabilnije a mreža proširena.
–Mi imamo dovoljno vode. Međutim, imamo najave potencijalnih investitora koji zahtevaju veće količine vode i radimo na razvoju sopstvenog izvorišta ali je važno da se strateški pozicioniramo i na većim vodo izvorištima. U našem slučaju će to najverovatnije biti Stubo-Rovni Valjevo- otkrio je Matić. On je poručio da je ova opština došla u priliku da bira buduće investitore jer je postignut cilj masovnog zapošljavanja te da je ovoj lokalnoj samoupravi važno da ima privredne subjekte iz raznih oblasti. Najavio je da će se u narednom periodu bazirati na one oblasti u kojima Koceljeva ima dovoljno neophodne radne snage i koja će razvijati celokupnu opštinu i imati pozitivne efekte na poljoprivredu.
–Smatram da smo napravili dobar imidž opštine i to nije lako postići. Prepoznati smo. Nije mala stvar da postignete dobar rejting, da vam opština bude izvozna i da je odnos izvoza i uvoza 2 prema jedan, da vam opština bude među prvima u Mačvanskom okrugu po visini prosečnih plata. To ne dolazi samo- istakao je narodni poslanik i dodao da to sve ne bi bilo moguće postići da nije bilo podrške predsednika države, predsednice Vlade i državnih organa. On je zaključio da je prema procenama mnogih ovo najbolji period u istoriji opštine Koceljeva.
PRIZNANjA ZA HUMANOST
Na svečanoj akademiji uručena su i priznanja za najhumanije pojedince, udruženja i ustanove. Za 50 puta datu krv plaketa Crvenog krsta Srbije i ručni časovnik, dar opštine, uručeni su Živku Kojiću i Radu Mirkoviću dok je ista nagrada za 75 puta iskazanu humanost dodeljena Milu Ružiću. U protekloj godini svaki 6 stanovnik sela Zukve bio je davalac krvi što je bilo dovoljno da ova mesna zajednica postigne najbolje rezultate i za to budu nagrađena dodelom Plakete “Široko srce”. Crveni krst je zbog ostvarene saradnje uručio zahvalnice folklornoj sekciji Biblioteke “Janko Veselinović” kao i JKP “Progres”, dok je priznanje “Srebrni znak” koje se dodeljuje pojedincima i organizacijama za višegodišnji rad koji predstavlja doprinos ostvarivanju ciljeva i programskih zadataka Crvenog krsta Srbije za proteklih pet godina uručeno OŠ “Mića Stanojlović” i Srednjoj školi u Koceljevi.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa