23. avgust 2018.23. avg 2018.
Zajedno možemo mnogo
KATARINA TOMIĆ, DIREKTORKA OŠ “SVETI SAVA”

Zajedno možemo mnogo

“Zahvalni smo svima koji su uzeli učešća u akciji “Knjigom do osmeha”. Prezadovoljni smo odzivom sugrađana i angažovanošću naših zaposlenih. Dokazali smo i pokazali, da je za postizanje cilja, i animiranje zajednice, najbitnija dobra volja i jedinstvo kolektiva”
Završnica akcije “Knjigom do osmeha”, osmišljene sa ciljem opremanja Školske biblioteke OŠ “Sveti Sava”, zakazana je u petak u Šabačkom pozorištu. Tom prilikom Omladinsko pozorište “Vožd” iz Mišara izvešće komad “Antigona”. Početak predstave predviđen je za 20 sati, a ulaznica je knjiga.
Za tri nedelje, koliko kolektiv OŠ “Sveti Sava”, intenzivno sa sugrađanima radi na realizaciji ideje otvaranja školske biblioteke, preko donatorskih kutija koje su “šetale” između popularnih ugostiteljskih objekata u gradu, skupljeno je 2.902 naslova, od neophodnih 3.000.
Uprava škole i kolektiv su zahvalni svima na donacijama, a posebnu zahvalnostm kako navodi direktorka ove obrazove ustanove Katarina Tomić duguju pojedincima i institucijama koji su im pružili nesebičnu podršku i pomoć.
-Malo je reći da smo zahvalni trupi Omladinskog pozorišta “Vožd” sa Mišara, Šabačkom pozorištu, Dejanu Ivankoviću, Dejanu Pavloviću, vlasnicima “Steline” i “Estrade”. Zahvaljujući društvu iz Ajriš paba, skupili smo 77 naslova- ističe Katarina Tomić, i dodaje:
-Otvaranje biblioteke je od velikog značaja za našu školu, ali je efekat koji je ova akcija imala na sam kolektiv neizmeran. Naime, pre samo nekoliko meseci, iz raznih razloga o kojima se u medijima tada intenzivno pisalo, zaposleni su bili u nekom stanju apatije. Trebalo je dosta volje, rada i entuzijazma da se to stanje promeni, da se usklade energije i funkcionišemo kao tim. Posebno sam ponosna na mlade koji su dali sve od sebe da ova ideja zaživi, i mislim da smo dokazali da je za postizanje nekog cilja najbitnija dobra volja i jedinstvo zajednice.
Da bi škola za decu sa smetnjama u razvoju idelano funkcionisala, pored biblioteke neophodno je obezbediti slanu sobu, motoričku sobu i senzorni vrt. Rukovodstvo ove obrazovne ustanove se nada da će se i to u doglednom vremenskom periodu ostvariti, te da je uspešnost akcije “Knjigom do osmeha” svojevrstan vetar u leđa za realizaciju osmišljenog.
-U našoj školi je atmosfera prilagođena interesima dece. Prvo što uradimo kada dobijemo novog učenika je smirivanje tenzije, dovođenje dece u emotivno prihvatljivo stanje koje im omogućava da prate nastavu. Imamo dva logopeda, potom dva reedukatora koja će raditi samo u senzornoj sobi, imamo korektivne vežbe koje izvodi somatoped. Stručna lica koja rade sa decom su naša najveća prednost u odnosu na regularnu osnovnu školu. U planu nam je slana soba, jer mnoga naša deca imaju problema sa respiratornim organima, motorička soba, i ono za šta se posebno zalažemo je senzorni vrt. Naravno, tu je problem novca. Većina naših učenika je iz socijalno ugroženih porodica, jer radi samo jedan od roditelja. Iako, su u materijalno nezahvalnom položaju, oni su uvek tu da pomognu kada su u pitanju neki fizički radovi, i sa te strane smo jako zahvalni- ističe Tomićeva i izražava uverenje da će, ukoliko i dalje bude sloge u kolektivu i malo sluha kod nadležnih, svi planovi biti realizovani u doglednom periodu.
Škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u Šapcu postoji od 1974. godine. Pre 13 godina, zahvaljujući donaciji ambasade Japana, dograđen je novi prostor. Trenutno je pohađa 52 učenika u osam razreda, dok je u segmentu posvećenom formalnom obrazovanju odraslih sedam osoba. Maksimalan broj učenika u jednoj grupi bi trebao da broji deset, dok se za broj manji od četiri učenika mora tražiti saglasnost resornog ministarstva.

Lepe vesti
daleko se Čuju
Zahavljujući prilogu RTS vest o humanitarnoj akciji prikupljanja knjiga za školsku biblioteku došla je do nadležnih u Kulturnom centru “Ćirilica” iz Beograda. Kontaktirali su školu i obećali vrednu odnaciju u materijalu isključivo za rad sa decom ometenom u razvoju.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa