23. avgust 2018.23. avg 2018.
POJAVA BOLESTI NA KUKURUZU

Prinos ipak dobar

Kukuruz još nije zreo za branje, ali sve je išlo u prilog tome da će prinos biti odličan. Međutim, poslednjih nedelja pojavili su se izvesni problemi
Celo ovo leto obeleženo je brzim smenama toplih i sunčanih dana sa prohladnim i kišovitim. Mada mnogima takvo vreme ne odgovara, poljoprivrednim usevima je pogodovalo.
Kukuruz još nije zreo za branje, ali sve je išlo u prilog tome da će prinos biti odličan. Međutim, poslednjih nedelja pojavili su se izvesni problemi.
-Još je rano govoriti o prinosu, to možemo znati kada berba bude gotova, ali za sada deluje dobro. Ova godina je za kukuruz bila idealna. Mene muči što je kukuruz počeo naglo da poleže. Duva dosta jak vetar i oluja ga obara. Inače nisam imao nikakvih bolesti na kukuruzu, pre svega zato što ne radim monokulturu nego trokulturu. Ne savetuju džabe stručnjaci da se ne sadi stalno ista kultura na parceli, ali mi volimo da izmišljamo toplu vodu i rupu na saksiji, pa ima onih koji istu biljku sade i po pet, šest godina na istoj njivi. Čuo sam da se kod nekih pojavila i buđ, jer neke sorte nisu dobro podnele ovoliku kišu, kaže Slobodan Ilić iz Majura, koji pod kukuruzom ima 17 hektara.
Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu ističe da je ova godina za jare useve, a time i za kukuruz, izuzetno povoljna. Padavina je bilo dovoljno, a temperature nisu bile mnogo visoke u fazi razvoja i pogotovu oplodnje kukuruza.
-Godina je pogodovala kukuruzu, ali su se i ove godine, kao i nekoliko prethodnih pojavili određeni problemi. Jedan od tih problema je tzv. crvenilo, koje nastaje usled napada insekata cikada, pri čemu se oštećuju sprovodni sudovi i dolazi do uvenuća biljke, odnosno biljka od zelene postaje crvena. Zrno je smežurano, što znatno umanjuje prinos. Takvih parcela je sve više, a uglavnom su zaražene one pored strnjišta i tamo gde je veći procenat sirka na njivi. Prinos je na parcelama zahvaćenim crvenilom u proseku manji od 20 do 30 odsto, mada ima i onih gde je umanjen i do 80 odsto, kaže Srdanović i dodaje da za zaštitu od crvenila postoje određena sredstva koja se primenjuju u fazi intenzivnog porasta kukuruza, ali da to još uvek nije zaživelo na našim poljima.
Prema njegovim rečima, sadnja jedne biljke na istoj parceli nekoliko godina uzastopno, uzrok je pojave dijabrotike. Radi se o kukuruznoj zlatici koja prinos umanjuje i do 80 odsto. Zbog toga se preporučuje da se kukuruz ne seje u
monokulturi nego da se primeni tzv. tropoljni plodored i da se sem kukuruza na parceli naizmenično seju soja i pšenica.
Pojavio se i kukuruzni plamenac koji oštećuje klipove, a zrno je slabijeg kvaliteta.
-Ipak, i pored svih tih problema možemo očekivati dobar rod. Ukupno je 10 do 15 procenata parcela na kojima je kukuruz oboleo. Naši poljoprivredni proizvođači takav kukuruz uglavnom koriste za silažu, da bi nešto iskoristili i smanjili procenat gubitaka. Za silažu od takvih biljaka obavezno mora da se koristi inokulant koji će izazvati bolje vrenje da bi silaža bila kvalitetnija, kaže Srdanović.
Očekuju se i dobri prinosi suncokreta i soje. Kod soje može biti problema prilikom žetve jer je na velikom broju parcela došlo do proboja korova. Zbog toga Srdanović savetuje proizvođačima da nekoliko dana pred žetvu izvrše desikaciju, odnosno tretiranje biljke određenim preparatima kako bi dozrevanje bilo brže. Tako će žetva biti kvalitetnija, a zrno soje čistije.
Cena stalna muka
Žetva suncokreta ove godine je počela ranije. Najveći problem proizvođačima je, kao i obično, cena.
-Prinos suncokreta se kreće od 3 do 3,5 tona što je vrlo dobro s obzirom da u ovako kišnim godinama suncokret oboleva. Mećutim, ovi hibridi koji se sada seju su otporniji na bolesti i prinosi su solidni. Cena suncokreta ove godine je 23 do 25 dinara, dok je prošle godine bila od 34 do 36 dinara. Proizvođači suncokret nemaju gde da skladište i primorani su da ga predaju na otkupna mesta, navodi Srdanović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa