23. avgust 2018.23. avg 2018.
CENA SVINjA  KAMEN  SPOTICANjA
INICIJATIVA SELO – GRAD POZVALA MINISTRA NEDIMOVIĆA DA PODNESE OSTAVKU

CENA SVINjA KAMEN SPOTICANjA

Inicijativa Selo – grad prošlog četvrtka je održala konferenicju za medije na kojoj su govorili o stanju u srpskoj poljoprivredi, za koje su rekli da je katastrofalno. Takođe su zatražili i od ministra Branislava Nedimovića da podnese ostavku.
Odbornik Inicijative Dragan Stanković naveo je da je sada najaktuelnija otkupna cena svinja koja je 140 – 145 dinara. Podsetio je da je ministar Nedimović pre 20ak dana rekao da će ova cena otići na 185 dinara. Cena je tada bila oko 160 dinara po kilogramu.
-Mislim da su takve izjave ministra neozbiljne. Krajnje je vreme da i zbog svih drugim izjava datih u poslednje dve godine, podnese ostavku. Ministar mora da bude najbolje informisan. Znamo da postoji tržište, tržišna cena oko 160 dinara je negde oko cene koštanja. Ta cena je pala zbog većeg priliva svinja od većih proizvođača. Mislim da do toga ne treba da dolazi pogotovu zbog toga što je u okruženju ta cena počela da raste, smatra Stanković.
Naveo je još jedan razlog zbog kog Nedimović treba da se povuče sa mesta ministra poljoprivrede. Prema Stankovićevim rečima, pojedini poljoprivredni proizvođači su dobili sredstva koja nisu trebali da dobiju. Objasnio je da povraćaji za izgradnju objekata iznose do 65 odsto, ali da su neki veći proizvođači „naduvanim“ fakturama uspeli da dobiju povraćaj i do 100 odsto.
-Mislim da tu ima elemenata kriminala i da bi neka naredna vlast trebala to dobro da ispita. Da se vidi gde i kome su pare otišle i koliko je malverzacija bilo. Mislim da ministar i Ministarstvo moraju da se zapitaju kako se dele subvencije i podsticaji, rekao je Stanković.
Kao jedinu svetlu tačku Stanković je naveo otkupnu cenu bikova. Međutim, dodao je da nema dovoljno teladi do čega je dovela niska cena mleka i uništavanje krava.
-Ministarstvo bi trebalo da se pobrine da otkupna cena ostane na ovom nivou, a da se subvencionišu ljudi koji proizvode krave i telad.
Na konferenciji je rečeno i da je Inicijativa poslala pismo ministru Nedimoviću u kom su naveli sve razloge zbog kojih traže njegovu ostavku.


M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa