23. avgust 2018.23. avg 2018.
NEMAC MIHAEL U ŠABAČKOJ CRKVI POSTAO MIHAILO

Najveću ljubav osetio sam u Srbiji

Nemam kontakt sa svojom biološkom porodicom. Moja familija je ovde. Najveće poštovanje i ljubav sam osetio u Srbiji, kaže Mihailo Buš
Nemac Mihael, koji je vođen prstom sudbine pre 12 godina pokucao na vrata Srbina da traži posao, u ponedeljak se krstio u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Dobio je srpsku verziju svog nemačkog imena.
Ova priča nema lep početak. Mihailo je odrastao bez roditelja. Nije imao ko da ga krsti, nije pripadao ni jednoj religiji. Kao dvadesetogodišnjak se javio na oglas za posao u auto-servis kod Saše Purešević, Šapčanina koji je u Nemačkoj tridesetak godina.
-Valjda je to sudbina. Pre šest –sedam godina zbog posla je počeo da dolazi sa mnom u Srbiju. Svidelo mu se ovde. Posle toga počeo je da dolazi i sam. Svaki godišnji odmor provodio je u Šapcu. Dolazio je za Božić. Posebno mu se svidelo kako je na srpskoj slavi kod porodice Lončar na Čaviću, objašnjava Mihailov poslodavac.
Prijateljstvo između Mihaila i Milana Lončara, Sašinog prijatelja i poslovnog saradnika, počelo je još pre desetak godina u Nemačkoj. Rezultiralo je kumstvom, a Mihailo je prvo Milanu i saopštio da želi da postane pravoslavac. Tradicionalno, srpski, to veče su se napili da proslave.
-Prošle godine mi je rekao da želi da se krsti i uzme pravoslavlje. Bio sam oduševljen. Prilikom njegovog sledećeg dolaska otišli smo u crkvu da se raspitamo oko detalja i počeli smo da planiramo kreštenje, kaže kum.
Mihailo je oženjen Nemicom. Nije nemoguće ni da sledeći korak bude venčanje u pravoslavnoj crkvi.
-Moja supruga je podržala moju želju da postanem pravoslavac. Volim Srbiju. Ovde su dobri ljudi. Gostoprimljivi. Sviđa mi se srpska tradicija. Dugo godina se družim sa Sašom i Milanom, moji dolasci u Srbiju su „zavarili“ naše prijateljstvo i jedne večeri sam odlučio da budem njihov brat, keža Mihailo.
Iako već dugo rade zajedno, a poslednjih godina Mihailo je drugi čovek u firmi, i sam Purešević bio je iznenađen ovom odlukom. Istovremeno, za njega to znači i veliku ličnu čast.
-Sve ovo je za mene impresivno i još uvek neobično. Ne može da se opiše osećaj kada znate da ste nekog naveli da ste doprineli tome da neko poželi da bude deo vaše zajednice, ističe Saša.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa