23. avgust 2018.23. avg 2018.
KAJAK POČINjE SVETSKI ŠAMPIONAT u portugalu

Zorić i Grujić idu na medalje, Pajić može da iznenadi

Trojica Šapčana nastupaju u Portugalu - ambicije Zorića i Grujića šampionske, Pajić se nada iznenađenju. Trener Uroš Pavlović zadovoljan pripremama. Šampionat traje do nedelje
Osim ukoliko ste baš poranili danas, velika je verovatnoća da dok čitate ovaj tekst, srpski kajakaši već vode kvalifikacione bitke na Iberijskom poluostrvu. Najbolji kajakaši sveta okupili su se u Portugalu i do nedelje će pokušati da ostvare velike, šampionske snove o odličju, odnosno tituli na Svetskom prvenstvu, najvećem ovogodišnjem takmičenju u ovom, za nas trofejnom sportu.
Selektor Bora Sibinkić poveo je u Martamor O Veljo 20 reprezentativaca, Srbija će imati predstavnike u 13 disciplina, a putnici i velike nade našeg saveza i države su članovi šabačke Zorke. Rekli smo da mnogi učesnici sanjaju i pokušavaju da ostvare šampionske snove u Portugalu, dok mi, mi kao Šabac i Srbija, imamo dvojac koji zna kako je biti šampion i Evrope i sveta, dvojac koji zna osećaj dok uz vaše ime stoji epitet svetski rekorder. Naravno, govorimo o Milenku Zoriću i Nebojši Grujiću.
Milenko Zorić, u tandemu sa Markom Tomićevićem, trenutno je bez premca na planeti u disciplini K2 1.000. Nekoliko metara i tek sekund, dva nedostajalo je Zoriću i Tomićeviću da u Riju uzmu zlato pre dve godine, ali posle toga dominiraju svetskom scenom. Trenutno su svetski šampioni, dvostruki uzastopni evropski, pobednici svetskog kupa, a imaju svako pravo nazvati se i najboljim ikada jer su, od juna i svetski rekorderi. Posle ovakvih dostignuća, apsolutno su prvi favoriti za titulu i u Portugalu. Ipak, daleko od toga da ih očekuje lak posao jer su dodatna motivacija za sve rivale. Ukoliko ne bude izmena preliminarne satnice, prvi nastup Milenka i Marka planiran je između 9.30 i 10 sati u jednoj od kvalifikacionih grupa. Realno je očekivati direktan plasman u finale, planirano za petak oko 16 časova, a ukoliko bude potrebno, polufinale je sutra.
Šabački svetski rekorder je i Nebojša Grujić. On je, zajedno sa Markom Novakovićem postavio još 2015. godine svetski rekord u K2 200, a poput Milenka, zna osećaj biti na vrhu Evrope, sveta, zna osećaj biti iznad svih u svojoj disciplini. Grujić i Novaković dolaze na prvenstvo kao treći na svetu i Evropi i kao jedni od favorita za najvišu poziciju. “Dvestaši” su slobodni do popodnevnih sati ovog četvrtka. Kvalifikacije su planirane za posle 15 sati, a polufinala već od 17.30. Očekujemo ih i u finalu, naravno, a ono je u subotu, oko 13 časova.
Važna “posla” na Iberiji ima i treći šabački olimpijac. Dejan Pajić, predstavnik u Riju u disciplini K1 1.000, u Portugalu će nastupati kao deo nove discipline K4 500. U završnici priprema formiran je novi četverac po izvboru selektora i trenera, a uz Pajića, tu su još: Ervin Holpert, Simo Boltić i Strahinja Stefanović. Iako nemaju mnogo međunarodnog iskustva u ovom sastavu, odnosno ovoj distanci, kvartet čine kajakaši koji su ostvarivali već važne i značajne rezultate, te nada u iznenađenje ne može biti nerealna i bez osnove. Do subote popodne će raditi, pratiti reprezentativne kolege, a zaveslaće u svom kajaku 25. avgusta, između 16.25 i 17 časova u kvalifikacijama. Polufinala su posle 18 sati, dok će finala startovati završnog dana, odnosno u nedelju između 13 i 13.30.
Tradicija uspeha šabačkog kajaka je duga, te osim poverenja aktuelnim kakajašima, KSS ima poverenja i u stručni rad ovdašnjih trenera, te sa reprezentativcima rade i naši treneri Uroš Pavlović i Milan Đenadić. Uroš je zadužen za posade dvoseda na 200 i 1.000 metara.
- Dobre, kvalitetne pripreme smo sproveli. Radimo jako dobro čitave ove godine i ovo je veliko finale za nas, planetarna smotra. Svi su formu tempirali baš za Portugal, biće izuzetna konkurencija, negde i najbolja ikada, ali naši ciljevi su medalje i njima težimo - rekao je Pavlović.
- Poveli smo najspremnije u ovom trenutku i put nam je obeležen optimizmom. Portugal karakterišu jaki bočni vetrovi - istakao je selektor Sibinkić.
SREĆNO MOMCI!!!

Dušan Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa