30. avgust 2018.30. avg 2018.
KAKO ĆE IZGLEDATI PARK U MASARIKOVOJ
OTKRIVAMO

KAKO ĆE IZGLEDATI PARK U MASARIKOVOJ

U toku je prva faza radova u parku u Masarikovoj ulici, nakon čega će ulaz u ovu zelenu oazu izgledati potpuno drugačije
Projektom je predviđeno formiranje ulaznog platoa u park koji će otvoriti javni prostor Masarikove ulice. U njegovom oblikovanju dominiraju dijagonalni pravci glavnih pešačkih staza u parku, čije ukrštanje daje zanimljiv, dinamičan ritam prostorne kompozicije. Zadržana su postojeća stabla sa „zelenim trakama“, a između njih je plato koji uvlači prolaznike u park iz svih pravaca. Autobusko stajalište se zadržava. Predviđen je nov mobilijar i rekonstrukcija svih staza u drugoj fazi. Prostor je projektovan kao višenamenski javni prostor, objašnjava gradski urbanista Katarina Dubljanin.
To praktično znači da će ulaz u park biti rekonstruisan tako da podseća na mali trg, mesto za okupljanje, igru, a posebno će značiti sugrađanima koji svakodnevno čekaju autobus na stanici.
Postojeća arteška česma se uređuje, a uz nju je predviđena i česma koja će biti priključena na gradsku vodovodnu mrežu.
Prvu fazu radova finansira Kapitol park.
PARK SKRIVA JASEN STAR VIŠE OD POLA
VEKA
Sredinom prošlog veka Šapčani su rešili da staru pijacu u ovoj ulici pretvore u park. Tih godina zasađeno je i najstarije drvo – jasen, koji broji više od pola veka. Nalazi se u centralnom delu parka, a nakon kompletne rekonstrukcije parka dobiće novi sjaj. Urbanisti su pronašli urbanističke planove za park koji datiraju iz 1930. godine.
U ovom parku je još nekoliko posebnih stabala – četiri stabla su predstavnici grada zasadili sa ambasadorom Finske kao znak prijateljstva i uspešne saradnje, a tri je zasađeno ove godine sa gostima iz Štajerske.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa