30. avgust 2018.30. avg 2018.
PODRŠKA SISTEMU ODBRANE OD GRADA

Dodatni podsticaj za strelce

Lokalni parlament je usvojio odluku o sufinansiranju naknada za rad protivgradnih strelaca prema kojoj će tokom sezone za njihovo angažovanje iz opštinskog budžeta Koceljeve biti izdvojeno gotovo 300 hiljada dinara uz dodatak zakonom propisanih obaveza za poreze i doprinose. Četrnaest strelaca na području koceljevačke opštine, uz četiri hiljade koliko mesečno dobijaju od države na ime angažovanja u sistemu protivgradne odbrane u periodu od šest meseci, biće dodatno plaćeni sa po 3,5 hiljada dinara. Subvencionisanje strelaca iz lokalnog budžeta je dugogodišnja praksa u ovoj opštini koja na ovaj način pruža podršku za funkcionisanje sistema odbrane od grada na svojoj teritoriji i u angažovanju izvršilaca za delovanje. Na području ove opštine u sistemu odbrane od grada funkcioniše sedam lansirnih stanica.
Na jednoj od njih već 12 godina borbu sa gradonosnim oblacima vodi Miroslav Nešić iz Koceljeve sa suprugom Snežanom. Kaže da ove godine, na sreću, nije dejstvovao ni jednom, ali da su to činile njegove kolege u okolnim selima.
–Što se tiče opremljenosti raketama situacija je ove godine malo bolje nego prethodnih. Ali problem strelcima, uz male finansije, predstavljaju i oronuli objekti u kojima su lansirne stanice- napominje Miroslav.
Zbog nezadovoljstva strelaca mnoge stanice u ovom delu Srbije nisu u funkciji. U Koceljevi je svih sedam aktivno. Na početku protivgradne sezone, koja traje od polovine aprila do polovine oktobra, svaka stanica dobila je po šest raketa iako je optimalan broj duplo veći. Sistem protivgradne odbrane je jedinstven za celu Srbiju što podrazumeva sistemsko uređenje a ne sporadična rešenja pojedinih gradova i opština u oblasti kupovine raketa. Od početka sezone u koceljevačkoj opštini pojava grada zabeležena je 2-3 puta. Šteta je uglavnom pričinjena na voćnjacima u selima Draginje, Donje Crniljevo i Družetić.

V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa