30. avgust 2018.30. avg 2018.
GAČIĆA MAGAZA UZOR KVALITETA
ZADRUGE U oZDRAVLjENjU POSRNULOG SRPSKOG SELA

GAČIĆA MAGAZA UZOR KVALITETA

Vlada spremna da bespovratnim sredstvima podrži projekte ukupnog razvoja sela, među kojima je najvažniji ideja o osnivanju novih zadruga. Zlatna priznanja seoskog turističkog domaćinstva iz Bogatića. Brojni potencijali u razvoju ishodišta države, zaslužuju bespovratnu novčanu pomoć u interesu opstanka
Put ka ozdravljenju srpskog sela neće biti nimalo lak, ni kratak. Prve efekte moguće je uočiti, posle, najmanje 10. godina. Predhodne analize mogle bi da obeshrabruju. Bez obzira na spremnost ulaganja većih sredstava države u osnivanje zemljoradničkih zadruga s jedne i stvaranje što povoljnijih uslova za život na selu.
Uz sve pomenuto uočen je i veliki problem “bele kuge”, i potencirano da kičma domaćinstva leži na ženi.
Ovo, i mnogo toga drugog nije propustio da primeti ministar Milan Krkobabić, prilikom svoje nedavne posete opštini Bogatić i seoskom turističkom domaćinstvu “Gačića magaza”, vlasnika Zorana Gačića iz ulice Pavla Orlovića u Bogatiću. Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj, sa saradnicima, pored govora u skupštinskoj sali opštine Bogatić, svoje zalaganje za osnivanje novih zemljoradničkih zadruga, ozdravljenje srpskog sela i realizaciju projekta Srpske akademije nauka, Odbora za selo o pomoći, kako je rekao “ishodištu države”, kome preti umiranje, praktično je potvrdio u domaćinstvu Gačića. Naime, u razgovoru sa domaćinom Zoranom obećao je pomoć svog Ministarstva i Vlade Srbije, koja je spremna da za ovakve investicije i kvalitet proizvoda koji dolaze iz “Gačića magaze” izdvoji bespovratna sredstva. Osim dokazanih proizvoda ovog seoskog turističkog domaćinstva, bilo bi potrebno i učešće još, bar pet sličnih, na putu ka osnivanju voćarske zadruge i korišćenju bespovratnih sredstava Vlade (za osnivanje novih zadruga konkursom je predviđeno 7,5 miliona dinara).
Razgledajući čitav asortiman Gačićevih proizvoda i pečenje rakije u njegovom domaćinstvu, ministar Krkobabić je neskrivajući zadovoljstvo onim što je video, izrazio uverenje da takvih i sličnih primera ima više u ovom kraju.
- Osvajamo priznanja i nagrade svugde gde se pojavljujemo, a lepeza učešća sa našim proizvodima na festivalima i izložbama, širom zemlje je zaista velika. Ove godine smo prvo osvojili “zlatni pečat”, na Palićkom festivalu za serijal izloženih rakija i likera. Potom je naša kruškova rakija pobedila na Novosadskom sajmu. U Šapcu za “Dane rakije”, osvojili smo zlatnu medalju za rakije od dunja, krušaka i aronije. Najnovije, bili smo sveukupni pobednici sajma u Loparama, za celokupni izloženi asortiman ( rakije, likeri, džemovi, domaće slatko, zimnica...), kaže vlasnik “Gačića magaze” Zoran Gačić.
S druge strane je zaista katastrofalna slika mačvanskog sela danas. Nažalost to nije jedinstven slučaj u Srbiji. Mnogo je napuštenih kuća na selu. Preovlađuju staračka domaćinstva. Mladi su u potrazi za boljim životom uglavnom otišli u veće gradove, mnogi u inostranstvo, bez želje da se vrate.
Na sreću ima u poslednje vreme, istina retkih i suprotnih primera.
Ukazivanje, prevashodno mlade intiligencije i hroničara života na selu da iz tog nukleusa Srbije dolazi dragocena hrana i tu se regrutuje najveći broj ljudi u odbrani države i njenih interesa, bar do sada nisu ozbiljnije shvatana. Nova strategija razvoja, koju između ostalih zastupa i ministar Krkobabić, uliva više optimizma u budućnost i opstanak. Samo to neće ići tako lako i brzo, primećuju mnogi direkni učesnici i govornici prilikom nedavne posete ministra Krkobabića Mačvanima.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa