30. avgust 2018.30. avg 2018.
PRED INTENZIVNIJU ŽETVU
SOJE I KUKURUZA

Opasnost od GMO

Inspektori Mačvanskog upravnog okruga ( fitosanitarna i poljoprivredna inspekcija) , intenzivnije kontrolišu moguću pojavu zrna genetski modifikovane soje ili kukuruza. S tim u vezi izdato je i posebno upozorenje otkupljivačima i skladištarima ove robe da prilikom analize posebnu pažnju obrate na GMO budući da je ranije bilo posebnih problema u otkupu zrna soje od ovdašnjih proizvođača. Zbog toga je na momente dolazilo i do blokade puteva, a pronađena genetski modifikovana soja je uništavana na razne načine.
Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, doktor Miladin M. Ševarlić podseća proizvođače na zabranu korišćenja genetski modifikovane hrane, koju je donela velika većina skupština u Srbiji, a zabrana je i zakonski regulisana.
- To je velika opasnost za sve nas. Utoliko pre treba ozbiljnije shvatiti ovu zabranu. Tiče se našeg zdravlja. Genetski modifikovana hrana može izazvati teške zdravstvene posledice. Zaraženo zrno mora biti iskorenjeno, mišljenje je profesora Ševarlića.
Nezvanično saznajemo da je mnogo ranije ( još za vreme sankcija međunarodne zajednice Srbiji) seme genetski modifikovane soje u vidLj.Đ.
u humanitarne pomoći dospelo u Mačvu. Tu se brzo proširilo i sada ga je teško iskoreniti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa