30. avgust 2018.30. avg 2018.
Čast nam je da  predstavljamo Srbiju
POLjOPRIVREDNA ŠKOLA NA AGROOLIMPIJADI U PORTU

Čast nam je da predstavljamo Srbiju

Predstavnici Srbije na ovogodišnjoj Agroolimpijadi su učenici šabačke Srednje poljoprivredne škole. Četvoročlana ekipa, u pratnji profesora, krenula je u ponedeljak u portugalski grad Porto gde 30. avgusta počinje prestižno evropsko takmičenje mladih poljoprivrednika.
Očekuje se učešće preko dvadeset državnih timova, a deca će se nadmetati u disciplinama poput: parkiranja velike traktorske prikolice, cepanja drva, vožnje traktora, dizanja elektro ograde, menjanje točkova na traktoru, podešavanja sejalice. Agroolimpijada svojom koncepcijom podseća na nekadašnje Igre bez granica, osmišljena je sa ciljem intenzivnijeg povezivanja obrazovnih ustanova za mlade poljoprivrednike širom Evrope.
Sudeći po prošlogodišnjim iskustvima, formula za uspeh predstavlja kombinaciju znanja, snage i veštine. Nepoznatu, a samim tim i problematičnu, komponentu čini savremena mehanizacija sa kojom srpski učenici u praksi nemaju dodira, ali kako navode ovogodišnji učesnici, sve nevolje se daju prevazići ukoliko postoji jak motiv, a on je u ovom slučaju plasman među tri najbolje ekipe.
Po rečima direktora Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac, Predraga Savića, kao i protekle sezone i ovaj put, njihovu školu za učešće na takmičenju su preporučila brojna republička priznanja, ali i intenzivna saradnja sa drugim poljoprivrednim školama u Evropi.
-Čast nam je da predstavljamo Srbiju na jednom ovakvom takmičenju. Da budemo državni tim u Evropi, i na najbolji način promovišemo našu zemlju, grad i školu. Zadovoljni smo i prošlogodišnjim uspehom, ali se iskreno nadamo da ćemo ove godine uspeti da uđemo među prve tri ekipe- istakao je Savić.
Agroolimpijadu organizuje Udruženje za razvoj stručnog obrazovanja i obuke u zelenom sektoru Evrope EUROPEA. EUROPEA danas broji 25 nacionalnih mreža, odnosno preko 1.000 stručnih škola i institucija. Srednja poljoprivredna škola iz Šapca je članica Udruženja od 2016. godine, dok je na prošlogodišnjoj Agroolimpijadi naš državni tim osvojio sedmo mesto.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa