30. avgust 2018.30. avg 2018.
Jeftino na kraju  često izađe skuplje
Pravilno birajte naočare

Jeftino na kraju često izađe skuplje

Na zdravlju ne smemo štedeti i zato nikada ne treba kupovati „gotove“ naočare, sa već ugrađenom dioptrijom, jer one samo mogu dodatno oštetiti vid i izazvati glavobolje
Zbog teške finansijske situacije i čestih poskupljenja, prinuđeni smo da štedimo na svemu – nažalost, i na dioptrijskim naočarima. Iako smo bez njih nesposobni da funkcionišemo, neretko se dešava da starije osobe kupuju „gotove“ naočare, sa već ugrađenom dioptrijom, na tezgama pijaca, u prodavnicama, drogerijama…
Međutim, na zdravlju ne smemo štedeti, pa apelujemo na sve penzionere da dioptrijske naočare nikako ne uzimaju na svoju ruku, već isključivo kod optičara, i to nakon pregleda oftalmologa. Zašto?
Veoma je važno naglasiti da naočare moraju biti izrađene prema specifikacijama nosioca, a ne tako da budu jednake za sve. Zbog toga je potrebno proći određene korake: utvrđivanje tačne dioptrije, odabir odgovarajućeg rama, uzimanje individualnih mera svakog nosioca, kao što je razmak zenica i, naravno, prilagođavanje okvira ergonomiji svakog nosioca.
Tih koraka nema prilikom kupovine naočara van optičarske radnje, te postoji velika mogućnost da dodatno pogoršaju vid. Takođe, može doći i do pojave forija ( neravnoteža očnog mišića ) i glavobolja. Konačno, i sama razlika u ceni između tih loših „gotovih“ nočara, i onih kupljenih kod optičara, nije velika. Puno je veća cena koju nosioci plaćaju ako tim „gotovim“ naočarima nepopravljivo pokvare vid.
Dioptrijska
stakla
Kada je reč o ispravnom odabiru stakala, trebalo bi napomenuti da postoje mineralna sočiva (staklo) i organska sočiva (plastika). Mineralna sočiva (stakla) gotovo se više i ne proizvode, a zbog opasnosti od loma i teškog oštećenja oka, više se i ne preporučuju. Sama težina zavisi i od vrste materijala – staklo je nekoliko puta teže od plastike i stvara velike probleme prilikom nošenja. Što se dioptrije tiče, što je ona veća i debljina stakla je nešto veća. No, ako se radi o plastičnim sočivima, težina se skoro i ne menja. Ako se radi o mineralnim sočivima (staklo), u tom slučaju su kod većih dioptrija sočiva toliko teška da mogu izazvati čak i rane na nosu od nošenja. Danas postoje i specijalni materijali poput polikarbonata, koji je nemoguće slomiti i koji pruža najpouzdaniju zaštitu od udaraca. Pri izboru je najbolje posavetovati se sa oftalmologom i optičarom, koji će vam preporučiti prava stakla isključivo za vas.
Okvir
Danas je izbor okvira toliko velik, da skoro i ne postoji ograničenje dioptrije. Bilo da su ramovi plastični, metalni, od titana ili se drže samo sa par vijaka, okviri su izuzetno lagani i prilagođavaju se dioptriji tako da svako sigurno može pronaći okvir, bez obzira na dioptriju.
ZaŠtitni slojevi
Važno je napomenuti i da sva dioptrijska stakla imaju zaštitne slojeve, koji nisu samo estetski dodatak, već i sastavni deo svakog sočiva koji korisniku pruža oštar, kvalitetan i ugodan vid. Naime, dobro poznati antirefleksni sloj, odnosno sloj protiv bleštanja, najbitniji je deo sočiva, koji pruža neuporedivo čistiju i prozirniju sliku nego sočivo bez njega. Danas nijedne naočare ne bi smele biti bez antirefleksnog sloja, jer svaki put kada se neko odluči za nočare bez njega, svesno je sebi umanjio oštrinu i kontrast za deset do dvadeset odsto.
Kako bi naočare imale dugotrajnu i kvalitetnu zaštitu, preporučujemo da se na njih pored zaštitnog sloja obavezno stavi i sloj protiv grebanja.
Inovacija u zaštitnim slojevima je UV zaštita sa pozadinske strane sočiva, kako bi se sprečila refleksija štetnih UV zraka. Takvu zaštitu možete prepoznati jedino po oznaci ESPF25, što znači da sočiva naočara imaju zaštitni faktor 25, isto kao što i kreme za sunčanje imaju SPF faktor.
SunČane naoČare
sa dioptrijom
Sve je popularnije, a mnogima i jednostavnije, da odaberu fotoosetljive naočare sa dioptrijom, koje menjaju boju, ili pak sunčane naočare sa dioptrijom koje su uvek zatamnjene. Ukoliko je neko sklon da gubi sunčane nočare ili ih zaboravlja kod kuće, a često se kreće na otvorenom, za njega su fotoosetljive naočare idealan izbor, jer se automatski prilagođavaju intenzitetu sunca, pa potamne tačno onoliko koliko je potrebno da pruže ugodan vid. A kada se osoba nalazi u zatvorenom prostoru, fotoosetljive naočare su potpuno prozirne i nemaju boju. Sa druge strane, sunčane naočare su i modni dodatak i uvek će biti sastavni deo garderobe.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa