30. avgust 2018.30. avg 2018.
PONOVO ZA PAMĆENjE
KAJAK NOVE SVETSKE MEDALjE ZA SRBIJU I ŠABAčKU ZORKU

PONOVO ZA PAMĆENjE

Reprezentativci Srbije osvojila su tri medalje na Svetskom šampionatu u Portugalu, a dve od tri su doneli kajakaši Zorke. Bronze Zorića i Grujuća, Pajić do B finala
Udar vesla o vodu, kapi koje seku vidik takmičara skoncentrisanih samo ka cilju i preraspodeli snage. Vetar jak, nemilosrdan, udara u prsa, usporava, guši, no ne sme da bude jači. Iz takve slike, prizora zamagljenog kapima jezera portugalskog Montermor o Velja, ponovo su sa medaljama oko vrata izašli momci crveno-plavo-belih trikoa sa natrisom SERBIA. Pravi, najveći šampioni su istinski sportsmeni. Ovaj put, pružili su ruke bržima od sebe, a potom se ponosno popeli na treći stepenik pobedničkog postolja.

MARKO I MILENKO
Dvojac Tomićević i Zorić (član KK “Zorka”) ove godine dosanjali su gotovo sve snove. Posle trona na svetskim kupovima, svetskog zlata, zadominirali su i Evropom i to baš u svojoj zemlji, svojoj prestonici Beogradu, srušili svetski rekord, te im je samo preostalo da osvoje i Japan, kroz dve godine, da uzmu zlato, odličje za koje im je nedostajalo nekoliko sekundi u Riju. Neće biti lako, očekuje ih nekoliko takmičenja do olimpijskog turnira, no svaki rezultat je motiv više.
- Ovaj put su naši rivali iz Nemačke bili brži, zaslužili pobedu. Jako teška trka, vetar, nepovoljniji uslovi, no to smo zaboravili odmah posle trke. Nema potrebe za opravdanjima, pobedi onaj ko najbrže vesla, ne može objektivnije da se odredi. Odlična sezona, želeli smo zlato i u Portugalu, no zadovoljni smo i bronzom. Nastavljamo da radimo i već sledeće godine učinićemo sve da protivnike nadmašimo i ponovo osvojimo vrh - rekao je Milenko Zorić.
Teško da se mogu prisetiti Milenko i Marko osećaja doći sa velikog takmičenja bez medalje, evo već pune tri godine nisu doživeli tu “neprijatnost”. U Portugalu su ponovo preskočili polufinale, direktno iz kvalifikacija, pobedom u svojoj grupi, plasirali su se u odlučujuću trku.
Iako nisu više svetski šampioni, oni su rezultatski najbolji dvojac na kilometarskoj distanci ove godine. Učinak od zlata na Evropskom šampionatu i Svetskom kupu i bronze na Svetskom prvenstvu nema nijedna druga posada.

MARKO I NEBOJŠA
Iako više nije u programu olimpijskih igara, dvosed na 200 metara suviše je atraktivan da bi bio eliminisan sa programa svih preostalih takmičenja Svetske kajakaške federacije. U brzoj, atraktivnoj, dinamičnoj disciplini, mesto u vrhu već godinama čuvaju Nebojša Grujić, šabački kajakaš i njegov kolega iz kajaka Marko Novaković. Razdvojeni posle Rija, ponovo su, činilo se, prebrzo, sastavljeni. Nije im trebalo vreme za uveslavanje, suviše su se dobro poznavali, samo su nastavili gde su stali leta 2016. godine. Sa bronzom iz Račica stigli su u Portugal i “samo” su odbranili ono što je njihovo. Bili su, uz Špance glavni favoriti, ipak, za mnoge diskutabilan start Mađara, doneo je njima najsjajnije odličje. Na 200 metara start je ključni segment, malo je vremena za “popravku” tokom trke.
- Zadovoljni smo. Pokazali smo da pripadamo vrhu, evo četiri uzastopna Svetska prvenstva donosimo medalje. Čestitke Mađarima. Nijanse su odlučivale, učinićemo sve da naredni put budu na našoj strani - istakao je Nebojša Grujić.
Poput Zorića i Tomićevića, ni ovaj dvojac ne može lako da se priseti dana bez medalje, već godinama donose srpsku zastavu na trijumfalne jarbole svih važnih takmičenja.

DEJAN
Stotinke, bukvalno stotinke su odvojile četverac na 500 metara od A finala. Iako sastavljeni neposredno pred start Svetskog prvenstva, posada gde je mesto izborio i naš Dejan Pajić (uz Holperta, Boltića i Stefanovića), odlično je veslala u kvalifikacijama i polufinalu, no na kraju se morala zadovoljiti B finalom i konačnim 15. mestom. Ipak, ovo je takođe olimpijska disciplina, te je zalog za Tokio. Pajić ima priliku da se bori za druge uzastopne Igre i karijeri.

UROŠ I MILAN
Jedna srebrna i dve bronzane medalje rezultat su vredan pamćenja za srpski kajak. Ostaće u sećanju sjajni momci koji su na vodi izborili pobednička postolja, no preduslov svega je jak trening, posvećenost, predan rad kajakaša, ALI i njihovih trenera. Šabac je i u stručnom štabu selektora Sibinkića imao dva člana. Odlikaške posade pripremao je naš Uroš Pavlović, a deo sebe u uspehe srpskog tima ugradio je i Milan Đenadić.
Dušan Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa