6. septembar 2018.6. sep 2018.
Proslava u skladu  sa rezultatima
NENAD BESEROVAC, PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ

Proslava u skladu sa rezultatima

Od sportske hale, preko čišćenja kanalske mreže i osnivanja novih zadruga do brige o deci i uspeha sportista
Opština Bogatić će svoj praznik, Dan opštine 10. septembar, obeležiti svečano i skromno, prijemom u Svečanoj sali SO Bogatić, kome će pored zaposlenih i penzionera , prisustvovati i odbornici SO Bogatić, članovi Opštinskog veća, direktori škola, direktori preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština, predstavnici MZ i drugi dragi gosti i zvanice. Osim toga još niz događaja biće posvećen i pratiće obeležavanje Dana opštine, a to su tradicionalni susreti članova udruženja RVMI naše opštine sa članovima Udruženja iz okruženja, koji će biti održani 08. septembra, dan kasnije na programu je novi trkački dan na hipodromu u Bogatiću, a u glavnoj trci dana galoperi će se boriti za pehar opštine Bogatić. Na sam praznični dan u novoizgrađenoj sportskoj hali biće odigrana prijateljska rukometna utakmica između ORK Mačva Bogatić i RK Partizan Beograd, kaže na početku ovog prazničnog izlaganja za “Glas Podrinja”, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac i nastavlja:
Kada se osvrnem na period koji je za nama, od prethodnog praznika opštine do danas, želim da istaknem da smo pre svega, krajem prošle godine završili jedan dugogodišnji projekat, izgradnju sportske hale, a da smo u ovoj godini pribavili sve neophodne saglasnosti za dobijanje upotrebne dozvole i da je izvršeno delimično opremanje hale potrebnom opremom.
Infrastrukturni radovi
Polovinom ove godine, tačnije 15. juna započeti su radovi na čišćenju i uređenju kanalske mreže u dužini od 62 km, u okviru projekta izgradnje regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Mačve, koji će obuhvatiti oko 11 hiljada hektara na teritoriji opštine Bogatić. Radove je otvorio ministar Nedimović sa saradnicima, a vrednost investicije čiji je finansijer Fond za razvoj Abu Dabi, korisnik zajma Vlada Republike Srbije, a investitor JVP „Srbijavode“, je 4,1 milion eura.
16. jula, ministar Antić otvorio je radove na izgradnji daljinskog sistema grejanja na hidrogeotermalnu energiju za zagrevanje objekata javne namene u Bogatiću, prvi takve vrste u Srbiji. Radovi napreduju utvrđenom dinamikom i uvereni smo da ćemo već ove zime sistem pustiti u rad.
Već sutradan otvoreni su radovi i na rekonstrukciji i izgradnji 13 km nasipa, na projektu Zaštitni pojas Mačva - zapadni deo, od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog, investicija vredna 3,9 miliona eura, a koja se finansira sredstvima EU.
26. jula započeti su i radovi na izgradnji izdvojenog objekta PU „Slava Ković“ u Belotiću površine preko 100m2, projekat vredan 10,5 miliona dinara, koji se u iznosu od 5,5 miliona finansira sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a ostatak iz lokalnog budžeta. Radovi odlično napreduju i objekat je već stavljen pod krov.
Ono što nam predstoji u narednom periodu jeste raspisivanje javnih nabavki za potpunu rekonstrukciju objekata dve škole u Badovincima i Crnoj Bari. U okviru ovih projekata rekonstruisaće se i dograditi zgrada vrtića u Badovincima i izgraditi nova fiskulturna sala u Crnoj Bari. Oba projekta finansiraju se sredstvima Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a investicija je vredna preko 100 miliona dinara.
23. jula, posle uspešnog učešća na konkursu za sufinasiranje projekata i mera populacione politike, a koji je u maju ove godine raspisao Kabinet ministra bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku. Opštini je dodeljen ugovor vredan 9 miliona bespovratnih sredstava, za dogradnju više od 200 m2 novog korisnog prostora PU „Slava Ković“ u Bogatiću. Učešće Opštine u ovom projektu je 8,8 miliona dinara i veoma smo ponosni, jer smo jedina lokalna samouprava sa teritorije Mačvanskog upravnog okruga, kojoj je projekat odobren i jedina u Srbiji kojoj je odobreno 100% traženih sredstava. Trenutno smo u procesu dobijanja lokacijskih uslova za izradu glavnog projekta i nadam se da ćemo realizaciju započeti do kraja kalendarske godine.
A ovog proleća započela je i izgradnja novog dalekovoda Bogatić-Badovinci u dužini od 8 km, koji će sistemski rešiti snabdevanje, najveće seoske MZ u našoj Opštini, električnom energijom. Projekat je vredan preko 60 miliona dinara, a predviđa i izmeštanje kule iz centra Badovinaca i izgradnju nove trafo stanice. Naše učešće u finansiranju ovog projekta je oko 2% i ogleda se kroz izradu projekta i plaćanje geodetskih usluga, dok radove i materijal finansira EDB Šabac.
Pomenuo bih i posetu ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj, Milana Krkobabića, opštini Bogatić, 10. avgusta, koji je sa timom saradnika upoznao naše građane, nosioce poljoprivrednih gazdinstava i predstavnike udruženja o programu i planovima rada svog Kabineta, kao i modelu novog zadrugarstva koje podržava Vlada Republike Srbije. Dve novoosnovane zadruge sa teritorije naše Opštine uspele su do 15. avgusta da prikupe svu potrebnu dokumentaciju i konkurišu za bespovratna sredstva.
Jubileji i uspesi sportista
Ove godine proslavili smo i dva vredna jubileja, Slikarska kolonija Sovljak, obeležila je 20 godina postojanja i neprekidnog rada, a po 50. put su održane Hajdučke večeri, najveća kulturno-turistička manifestacija u našoj opštini.
Želim još da pomenem i veliki uspeh koji je ostvario Fudbalski klub Mačva 2005, osvajanjem titule šampiona Mačvanske okružne lige i plasmanom u zonski stepen takmičenja, u kojem su odlično startovali, a da pohvalim i rezultate ORK Mačva, koji je kao novi član Super B lige sačuvao status i koji će konačno svoje utakmice kao domaćin, u novoj sezoni koja je na pragu, igrati u svojoj kući, novoj sportskoj hali. Inače svi sportski kolektivi sa sedištem u opštini Bogatić, njih 37 finansira se iz lokalnog budžeta i imaju obezbeđena sredstva za nesmetan rad i takmičenje.
Sve u svemu možemo biti zadovoljni, jer je uglavnom ostvareno ono što je i planirano. Ostaje žal što ove godine nećemo iz objektivnih razloga moći da završimo glavni kanalizacioni kolektor iako su sredstva za realizaciju ovog projekta bila predviđena budžetom. Naime, po prvobitnom tehničkom rešenju bilo je predviđeno da cevovod pređe preko nasipa i bude doveden do recepijenta reke Save, ali obzirom da se vrši rekonstrukcija nasipa, sa rukovodstvom „Srbijavoda“ je usglašen predlog projektanta, da po novom rešenju kolektor prođe kroz nasip, te dok se ne izvrši rekonstrukcija nasipa na tom delu, praktično je neizvodljiv nastavak radova. Međutim to nas nije obeshrabrilo i već smo u fazi izrade projektne dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole za prvu fazu sekundarne mreže, koja predviđa priključenje korisnika koji se nalaze 300 metara sa leve i desne strane glavnog potisnog cevovoda - kolektora.
Na kraju želim građanima da čestitam njihov i naš praznik, Dan opštine Bogatić.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa