6. septembar 2018.6. sep 2018.
Unija za  veći uticaj
ROMI NA PUTU POLITIČKOG
ORGANIZOVANjA

Unija za veći uticaj

Inicijativni odbor za formiranje Unije roma Srbije, koji je prošle nedelje održao konferenciju za štampu u Bogatiću, treba uskoro da “preraste” u političku stranku, ove nacionalne manjine.
Željko Todić, diplomirani politikolog iz Zminjaka, dobio je podršku za kandidaturu za člana Saveta romske nacionalne manjine, ispred buduće Unije, na narednim parlamentarnim izborima za skupštine opština i gradova.
Sedište nove stranke ( Unija Roma Srbije ) čije formiranje je u proceduri, biće u Bogatiću. Imaće i više svojih odbora u drugim gradovima Srbije.
Ovom prilikom (na konferenciji za štampu), rečeno je između ostalog, da je ključ većeg uspeha u boljem političkom organizovanju, da su Romi još uvek na margini društva i zbog toga “politička oblanda”, koja smatraju treba da da bolji rezultat u stvaranju povoljnijih uslova za život Roma.
Iznet je primer da od 1.150 Roma u opštini Bogatić, više od 400. prima socijalnu pomoć. Istina, realizovano je više projekata pomoći ovoj nacionalnoj manjini, pre svega u sticanju znanja za razne zanate.
Todić smatra da je to nedovoljno, shodno postojećim uslovima života Roma, a ključ uspeha vidi u većem obrazovanju. I za to navodi dokaz da su samo dvoje fakultetski obrazovanih roma na prostoru opštine Bogatić. On smatra da je nedopustivo da u državnim organima i javnim preduzećima i ustanovama ni jedan rom u ovoj opštini nema stalno zaposlenje.
Uz podršku Društva Roma ove lokalne samouprave, angažovani su na pružanju usluga listi “Sveevropski romski pokret” za predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, na kojoj je i ime Željka Todića, kao kandidata za člana Saveta.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa