6. septembar 2018.6. sep 2018.
OD AUTSAJDERA  DO VICEŠAMPIONA
ISTORIJSKI USPEH SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE

OD AUTSAJDERA DO VICEŠAMPIONA

“Ovo je verovatno najveći uspeh u istoriji svih poljoprivrednih škola u Srbiji. Posle Svetosavske nagrade, koju smo dobili prošle godine, ovo je najveći uspeh i za školu. Još uvek nismo svesni šta smo uradili i koliki uspeh smo ostvarili”

Reprezentacija Srbije osvojila je drugo mesto na trećoj Agroolimpijadi održanoj pre nekoliko dana u Portugalu. Činili su je učenici Srednje poljoprivredne škole u Šapcu. Bolji od njih bili su samo domaćini, tim Portugala.
Nemanja Vitorović iz Glušaca, Marko Simić iz Majura, Petar Makević iz Dobrića i Ljubinko Stošić iz Mišara, na najlepši mogući način završili su školovanje. Nadmetali su se u 18 disciplina spretnosti i snalažljivosti, a na put dug više od 3.000 kilometara otišli su kombijem, jer sredstava za nešto bolje nije bilo.

Istorijski
uspeh
-Ovo je verovatno najveći uspeh u istoriji svih poljoprivrednih škola u Srbiji. Posle Svetosavske nagrade, koju smo dobili prošle godine, ovo je najveći uspeh i za školu. Još uvek nismo svesni šta smo uradili i koliki uspeh smo ostvarili. Ostale države koje su učestvovale imaju identična ovakva takmičenja na nacionalnom nivou i doveli su svoje reprezentacije, a mi smo imali tu čast da predstavljamo Srbiju, rekao je direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić, dan po povratku sa takmičenja.
Reprezentacija Srbije bila je treća nakon prvog dana takmičenja. Cilj im je bio da drugog dana zadrže to mesto, međutim uspeli su da poprave plasman i iza sebe ostave mnogo razvijeni zemlje Evrope. Švajcarska je bila treća, dok su države poput Španije, Nemačke, Holandije, Austrije bile daleko niže plasirane.
-Nadali smo se trećem mestu, zato smo se razočarali kada su pročitali da je ekipa Švajcarske zauzela treće mesto. Ipak, brzo smo se obradovali mnogo više kada smo shvatili da smo mi drugi, kaže Petar Makević.

PomoĆu Štapa i kanapa
Ekipa je, zajedno sa direktorom i profesorom i mentorom Dušanom Majstorovićem od Šapca do Porta putovala tri dana. Profesor i direktor smenjivali su se za volanom. Po dolasku su zajedno sa ostalim ekipama smešteni u kasarnu, ali previše umorni od puta nisu tu mogli ni da zaspe, pa su otišli u hotel.
Najveći deo troškova snosila je škola, a u pomoć su im pritekli Udruženje poljoprivrednih škola, “Mlekara Šabac”, “Tomsin” i “Comedž”.
Tokom dva dana takmičenja najveći izazov je bio savladati savremenu opremu koja se koristila. Momci iz Srbije nisu imali priliku ni da je vide uživo, a ne da rade na njoj. Pobedili su snalažljivost i inteligencija, a ne pripremljenost.
-Druge zemlje koje su se takmičile su mnogo razvijenije od naše. Njihovi takmičari su imali mogućnost da već upravljaju savremnim mašinama, dok smo mi radili na traktorima starim 30 godina. Malo smo se plašili zbog toga, ali time je naš uspeh veći, kaže Petar Makević.
Veliki sponzori obezbedili su da na takmičenju budu najsavremenije mašine.
-Nama su ti traktori izgledali kao svemirski brod. Međutim, momci su se sjajno snašli. Valjda je lakše se prilagoditi na nešto bolje, kaže Predrag Savić.
Profesor Majstorović posebno je ponosan na svoje učenike. Ističe da su i organizatori bili na visini zadatka.
-Takmičenje je bilo uspešno i organizatori su bili odlični. Sam odlazak tamo, a zatim osvojeno drugo mesto govori o sposobnosti, snalažljivosti i znanju naše dece. Treba uzeti u obzir sve okolnosti i tada se vidi koliko je ovaj rezultat izuzetan, ističe Majstorović.

Zanimljive
discipline
Sve discipline na takmičenju su praktični rad koji se može primeniti na privatnim gazdinstiva ili u okviru posla na nekoj ekonomiji. Pravljenje soka od pomorandže, balansiranje velikim balama sena, različite vožnje spretnosti, menjanje alata na priključnim mašinama na traktoru, sastavljanje vodovodnog sistema, flaširanje vina, pa čak i matematički problem vezan za poljoprivredu našao se pred takmičarima. Zanimljivo, najbolji su bili u onome sa čime su se prvi put sreli – vožnji savremenih traktora i sastavljanju akva ponik sistema.
-Akva ponik sistem predstavlja simbiozu biljnog i životinjskog sveta. Radi se o zatvorenom sistemu gde ribe hrane biljke, a biljke ribe. Iz akvarijuma sa ribama se pumpama voda sprovodi za navodnjavanje biljaka. To je budućnost. Mi smo se sa tim prvi put sreli, a uspeli smo taj sistem da sklopimo za minut i dvadeset sekundi, objašnjava Petar Makević.
Šapčani su u četiri discipline zauzeli prva mesta, a u četiri druga. Podbacili su samo u pravljenju soka od pomorandže.

SimpatiČni autsajderi
Ista ekipa prošle godine je na Agroolimpijadi u Nemačkoj zauzela sedmo mesto. Njih četvorica ove godine su završila srednju školu, ali propozicije su dozvolile da se takmiče i dalje. Druge reprezentacije imale su i starije takmičare.
Naš tim došao je tamo kao autsajder, ali su od samog starta imali dobre rezultate pa su pobrali brojne simpatije. Najviše su ih podržavale komšije Rumuni i Slovaci, a po proglašenju drugog mesta dobili su aplauz veći i od pobednika domaćina.
Takmičenje je organizovano u okviru velikog poljoprivrednog sajma, a posetio ga je i predsednik Portugala.
Petar će nastaviti školovanje na Poljoprivrednom fakultetu, Nemanja i Marko na Visokoj poljoprivrednoj školi u Šapcu, dok će Ljubinko nastaviti da se bavi poljoprivredom sa srednjom školom.

Čast i ponos
-Prvi put da jedna škola iz Srbije na ovakvom takmičenju osvoji drugo mesto. Čast nam je prvo što smo dobili šansu da se borimo za Srbiju, a zatim da gledamo našu zastavu na pobedničkom jarbolu i ekipu na pobedničkom postolju. Ne može da se opiše koliko nam je to značilo uz sve ovacije koje smo dobili po proglašenju pobednika, istakao je Predrag Savić.


M. Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa