13. septembar 2018.13. sep 2018.
DUŠAN KOSTADINOVIĆ, PREDSEDNIK
IZVRŠNOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE

Mreža DS kičma Saveza

Na nedavnoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke za predsednika Izvršnog odbora ove stranke izabran je, bez ijednog glasa protiv, Šapčanin Dušan Kostadinović. Aktuelni zamenik gradonačelnika Šapca i predsednik Gradskog odbora DS u Šapcu postao je tako glavni operativac ove stranke.
Velika je borba pred DS, ali i pred celom opozicijom. Kostadinović se i u proteklom periodu zalagao za zajednički nastup opozicije. Pored izbora Kostadinovića za predsednika Izvršnog odbora DS, članovi Glavnog odbora su velikom većinom glasova odlučili da ta stranka bude jedan od osnivača Saveza za promenu.
- Pre svega moram da naglasim da mi je velika čast i zadovoljstvo što sam izabran za predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke, iako je danas nezahvalnije više nego ikada u poslednjih 18 godina biti u toj ulozi – kaže u razgovoru za Glas Podrinja Kostadinović.
Koji su najveći izazovi pred Vama kao predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke?
- Prvi zadatak Izvršnog odbora svakako će biti analiza postojećeg stanja u našoj organizaciji, na osnovu koje ćemo precizirati dalje aktivnosti. Ono što smatram najvećim izazovom jeste podizanje kadrovskih i strukturnih kapaciteta stranke. Da ne mislim da je to moguće uraditi ne bih se ni prihvatao ovog posla. Pred nama je ozbiljan posao, ali garantujem da ćemo ga moj tim i ja raditi posvećeno, savesno i na najodgovorniji mogući način. Mreža DS sa gradskim i opštinskim odborima dobija još više na značaju, jer će ona, hteli ili ne, biti biti kičma Saveza za Srbiju
Glavni odbor DS je velikom većinom doneo odluku da se stranka nađe među osnivačima Saveza za Srbiju. Zašto je to važna odluka?
- Odluka da se DS nađe među osnivačima Saveza za Srbiju izuzetno je važna i teška odluka, jer se nalazimo u odlučujućem momentu za našu zemlju. U trenutku kada je Vlast praktično ugušila slobodu govora i medija, urušila institucije, kada se nad svim političkim neistomišljenicima sprovodi tortura i represija i kada je demokratija ukinuta neophodno je ujedinjenje svih opozicionih snaga kako bi se tome stalo na put.
SNS je uspela da zemlju vrati nazad u devedesete i jednopartijski sistem, tako da je pred srpskom opozicijom ponovo zadatak da se izbori za demokratske vrednosti i višestranačje, ali, mogu slobodno da kažem, i za povratak Srbije iz naprednjačke nazadnosti u 21. vek..
Zašto su delu javnosti, ali i pojedinim članovima DS, Dveri neprhvatiljive kao koalicioni partner?
- Razumem da se politike Demokratske stranke i Dveri ideološki razlikuju, ali to ne znači da ne treba da se dogovorimo oko ključnih pitanja koja su aktuelna u ovom trenutku u Srbiji. Biće vremena da o našim ideologijama diskutujemo, da ih predstavljamo javnosti i da građani glasaju za njih onda kada stvorimo uslove za fer izbore. Dok smo u stanju diktature možemo se deliti samo na one stranke koje su spremne da se protiv diktature bore i na one stranke koje će nastaviti da dozvoljavaju sistematsko uništavanje država zarad svojih interesa. U Demokratskoj stranci, kao i u široj javnosti , mislim da postoje nerazumevanje u kakvoj situaciji je Demokratska stranka i Srbija. Bez Demokratske stranke nema budućnosti Srbije. Pogledajte izjave i postupke predsednika Republike i nadam se da ćete shvatiti u kakvom društvu mi i naše porodice živimo i kakva nam budućnost predstoji. Zbog toga moramo da je menjamo!
Može li DS da izgubi svoj identitet u SZS?
- Demokratska stranka ne može izgubiti svoj identitet u Savezu, baš naprotiv, DS kao jedan od osnivača Saveza biće lider u delovanju ujedinjene opozicije. Demokratska stranka je uvek bila i biće nosilac promena u Srbiji. Moje duboko uverenje je da se bez DS ne može desiti smena ovog pogubnog režima. Naša stranka je svoj identitet izgradila upravo na temelju borbe za slobodu i demokratske vredosti, tako da danas kada je ta borba ponovo aktuelna ne da nećemo izgubiti identitet nego ćemo potvrditi svoju vrednost.
Šta za Vas znači to što se nalazite na čelu IO DS?
- Biti na čelu Izvršnog odbora za mene znači obavezu i odgovornost, pre svega, ali i veliku čast. Sledeće godine navršava se 100 godina od osnivanja Demokratske stranke i to čini još većom obavezu svih nas koji smo danas u DS da se posvetimo oporavku stranke.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa