13. septembar 2018.13. sep 2018.
NEISTINAMA NANETA ŠTETA
DEMANTI NAVODA O PLIVAČKOM MARATONU

NEISTINAMA NANETA ŠTETA

Organizatori ovogodišnjeg Plivačkog maratona Jarak – Šabac u ponedeljak su na konferenciji za medije demantovali navode koje su nekoliko dana pre toga izneli odbornici i lokalni funkcioneri Povereništva Srpske napredne stranke. Božidar Katić, predsednik Organizacionog odbora maratona i Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca naveli su da je iznet niz neistina u vezi ove manifestacije.
Prema njihovim rečima Trka mira, posvećena “Krvavom maršu” od Šapca do Jarka u Drugom svetskom ratu, bila je pred gašenjem. Ogromnim naporima uspeli su da je ponovo vrate u kalendar takmičenja.
-Prethodnih dana iznete su potpune neistine, da je savez koji je organizovao ovo takmičenje fantomski, da je Maraton koštao više i da su vršene neke malverzacije, a da je prethodnih godina bio veliki broj plivača, kao i posetilaca, takođe i da je ta trka donosila bodove. Istina je da je Maraton organozovao Savez za daljinsko, maratonsko i master plivanje koji je deo Plivačkog saveza Srbije. Ovaj Maraton je koštao najmanje od kada se organizuje. Broj plivača prethodne godine, veče pred trku, bio je četiri. Zahvaljujući PSS i Savezu za daljinsko, maratonsko i master plivanje obezbeđeno je još 13 plivača. Ove godine ih je bilo više od 100. Prethodnih godina trka se nije nalazila ni u jednom kalendaru, nije se bodovala. Ove godine ponovo je u kalendaru i boduje se i bila je međunarodna, rekao je Katić i dodao da su neki ljudi koji tvrde da je Savez fantomsko udruženje „i sami članovi tog udruženja, plivali ove godine i osvojili bodove“.
Na konferenciji je rečeno i da veze sa Jarkom i Sremskom Mitrovicom nisu prekinute. Veče pred maraton organizovan je istorijski čas u Jarku, a sa predstavnicima Mesne zajednice Jarak i grada Sremske Mitrovice razgovaralo se o načinu na koji će se sećanje na žrtve “Krvavog marša” čuvati u narednom periodu. Neke od ideja su da se ponovo pokrnu atletska i biciklistička trka od Šapca do Jarka. Organizatori su podsetili da je ove godine organizovana i regata koja je spojila Jarak i Šabac.
-TOŠ je organizator Plivačkog maratona dugi niz godina. Od prošle godine sam na mestu direktora i susreo sam se sa organizacijom Maratona koji nije imao svoj pravilnik. Trka koja se ne boduje i nema veliki nagradni fond ne privlači plivače prve i druge kategorije. Kada se prijavilo samo četiri takmičara bili smo u dilemi da li ga organizovati ili otkazati. Publike nije bilo i shvatili smo da treba uraditi nešto kako bismo Maraton pokušali da vratimo tamo gde mu je mesto. Zbog toga smo preko PSSS angažovali ljude koji su profesionalci, rekao je Srđan Mitrašinović.
Na konferenciji je istaknuto da je navodima funkcionera SNS napravljena velika šteta kako takmičenju, tako i gradu i građanima Šapca. Organizatori su istakli da će od nadležnih institucija zatražiti da provere sve u vezi ove trke, ali da će zahtevati i odgovornost onih koji iznose neistine.
-Mora da se podvuče crta. Ne mogu se neprekidno pričati neistine i obmanjivati javnost, istakao je Katić.

M. M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa