13. septembar 2018.13. sep 2018.
OČUVANjE NASLEĐA
ODRŽAN PERFORMANS U ORGANIZACIJI “KOMBINARTA” I “HLEB TEATRA”

OČUVANjE NASLEĐA

“...Radi se o borbi za očuvanje našeg graditeljskog nasleđa. Radi se o negovanju kulture sećanja naspram kulture zaborava i poništavanja naše zajedničke prošlosti. Ovi zidovi nastupljeni su zvucima, bojama, pojmovima, poezijom, slikama, rečima, kulture ovog grada...”
Hleb teatar iz Beograda i Kombinart dobili su preko nezavisne Kulturne scene projekat JNArt koji su realizovali protekle sedmice. Cilj projekta jeste očuvanje zgrade Doma vojske i aludiranje na napuštene zgrade u javnom prostoru, koje bi mogle dobiti neku novu svrhu, te je shodno tome u dvorištu zgrade Doma JNA, održan performans.
-Imali smo više likovnih i pozorišnih radionica u Kulturnom centru u okviru Festivala na sopstveni pogon, a sam performans je njihov produkt. Želela bih da im se zahvalim jer su nam ustupili prostor. Mi smo organizacije koje nemamo prostor i upravo sa ovakvom vrstom projekata želimo da podtsaknemo one koji mogu da nam to omoguće kako bi ostala udruženja i umetnici imali prostor za rad – istakla je Dragana Đurđević, član Udruženja Kombinart.
U performansu su učestvovali učesnici različitih generacija. Režiser performansa je Sanja Krsmanović Tasić, dok je muzičke numere osmislio Jugoslav Hadžić. Pored lokalnih učesnika, u performansu su učestvovali pomenuti članovi Hleb teatra zajedno sa Jovanom Mihić.
- Kada sam čula za ideju, bila sam jako uzbuđena. Radi se o odbrani zgrade koja je od kulturnog značaja. Vrlo sam borbena kada treba sačuvati ono što zaista vredi, od nekog ko će to iskoristiti samo za ličnu korist. Mislim da je ovo zgrada od kulturnog značaja koja može da služi za razne stvari. Ovom gradu je potrebna – istakla je Jovana Mihić.
Prvobitna tačka performansa bio je osvrt na istorijata i značaj zgrade, ali i lična sećanja na ovaj prostor. Na platou ispred Doma, tela učesnika uvijena u novinski papir dočaravala su avion koji je tu nekada bio postavljen. Umetnici su nakon toga izveli scenu joga vežbi kluba “Vesna” uz “a capella” izvođenje dvadesetogodišnje Jovane Mihić. Jugoslav Hadžić, obučen u uniformu generala, održao je govor podsećanja na nastanak i istoriju Doma, od njegovog otvaranja 1962.
Potom, izvedene su pesme “ Pioniri maleni”, “Podignimo uvis čela” i napokon “Mudra sova”. “Mudra sova” je poznati Šabački bend koji je imao svoj nastup 1978. godine. Došlo je toliko učesnika, da je general koji je vodio Dom naredio vojnicima da binu i ozvučenje premeste ispred doma. Drugačije koncertu nije moglo prisustvovati preko 1.000 ljudi koji su došli.
Apropo toga, na kraju performansa, učesnici su uz izvedbu pesme “Mudra sova”, kraj obeležili paljenjem transparenata na kojima je ova priča ispričana.
SEĆANjE NA DOM JNA
“...Dom je postao najreprezentativnija kulturna ustanova u gradu od rukovodstvom oficira Jugoslovenske narodne armije. Zgrada u stilu moderne, sastoji se iz pozorišno bioskopske koncertne sale. Više manjih sala, pogodnih za izložbene prostore, prostranog hola i kancelarijskih prostorija. Dom poseduje prostranu terasu kao i malu kuglanu. U domu je funkcionisalo jedno vreme čak i lutkarsko pozorište. Tu su se održavale likovne izložbe, književne večeri, organizovali su se koncerti, Šabačkih i Jugoslovenskih poznatih grupa. Ovde je nastupalo Bijelo Dugme, EKV, grupa Tajms, Dado Topić i mnogi drugi. Jadranka Stojaković ovde je imala svoj prvi nastup...”
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa