14. april 2011.14. apr 2011.
ŠABAČKI LETNjI FESTIVAL

POZORIŠNO PUTOVANjE

U aprilu, maju i junu ŠLF za svoje sugrađane organizuje veliko pozorišno putovanje na kojem će moći da vide šest izuzetnih predstava u izvođenju Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212
Od samog početka 2003. godine, ŠLF je u okviru svog programskog koncepta zastupao i pozorište. Tehnički uslovi izvođenja predstava u Tvrđavi nisu mogli da zadovolje veću pozorišnu produkciju, tako da smo u jednom kratkom periodu napravili malu pauzu. Međutim, sada, pošto trajemo tokom cele godine, možemo i pozorišne predstave da proširimo na neki duži vremenski period. U ovom slučaju u pitanju su april, maj i jun, dok ćemo sa novom sezonom u oktobru i mi pripremiti novi program ““ istakla je koordinatorka ŠLF-a Ana Lazić.
Na pozorišno putovanje Šapčani će krenuti 16. aprila kada će na sceni Šabačkog pozorišta, ansambl Zvezdara teatra izvesti komad Dušana Kovačevića “Generalna proba samoubistva“.
Najnovija Kovačevićeva drama priča o jednom propalom arhitekti, filmskom producentu i čoveku koji je došao do ograde mosta rešen da se baci u hladni Dunav. Ovo, istovremeno može biti i priča o narodu koji je sebe doveo u istu poziciju. “Generalna proba samoubistva“ je dramatičan opis stanja, ali i cinična konstatacija onoga što smo, svojski se trudeći postigli.
Za ponedeljak, 18. april, zakazana je predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Ćeif“. Tekst Mirza Fehimovića, koji govori o povratnicima u Sarajevo posle rata, o onima koji su se sklonili “pobegli“ im onima koji su ostali, režirao je Egon Savin.
Za maj je predviđena predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Hadersfild“ i koprodukcija beogradskog Ateljea 212 i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Žaba“.
“Hadersfild“ Uglješe Šajtinca režirao je Aleks Čizholm. Komad nosi ime grada u Engleskoj odakle se nakon deset godina, kući, u Banat vraća jedan tridesetogodišnjak. Sastajući se sa tri druga iz svoje generacije, nehotice izaziva prvo generacijsko preispitivanje. Iz te priče stvorena je intimistička realistička priča o prijateljstvu četvorice mladića i njihovoj muci oličenoj u pitanju ““ dokle smo stigli i kuda ćemo dalje.
Tekst Dubravka Mihanovića “Žaba“, na gotovo hirurški način dijagnosticira vreme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se nalaze u dobu tranzicije i promenljivih vrednosti, likove sa problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Komad je režirao Elmir Jukić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa