13. septembar 2018.13. sep 2018.
LAKŠE NA ABORTUS NEGO KOD ZUBARA
PREKIDI TRUDNOĆE BEZ KONTROLE

LAKŠE NA ABORTUS NEGO KOD ZUBARA

Nije mit da postoje žene koje su abortirale i nekoliko desetina puta i iz meseca u mesec dolaze da prekinu neželjenu trudnoću. Mnogo važnije da uopšte ne dođe do neželjenog začeća odnosno, trebalo bi povećati svest žena o značaju kontracepcije
Tačan broj abortusa u Srbiji se ne zna. Zvanično godišnje se obavi oko 16.000, a nezvanično je taj broj 10 puta veći, dok neki mediji licitiraju i cifrom od čak 250.000 prekida trudnoće u toku jedne godine.
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nedavno je najavila novine u zakonskoj regulativi ove oblasti. Tako bi abortusi mogli da se obavljaju samo u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama, a ne i po privatnim ambulantama. Ovo ne bi samo obezbedilo da se zna tačan broj prekida trudnoćae nego bi žene bile izložene i manjem riziku od neželjenih posledica.
Dr Branko Mišić načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ smatra da je u redu da se prijavljuju svi izvršeni abortusi i da postoji registar o tome, ali da ne zna šta bi to konkretno donelo. Ističe da je mnogo važnije da uopšte ne dođe do neželjenog začeća i da bi trebalo povećati svest žena o značaju kontracepcije i da prekid trudnoće nije način da se kontroliše rađanje.
-Kod nas još uvek postoji odbojnost prema kontraceptivnim pilulama, ali i drugim metodama kontracepcije. Desi se da dođu mlađe devojke, objasnimo im važnost kontracepcije, pristanu, a onda dođu posle mesec dana i kažu da su od mame ili babe čule da će im od tableta izaći bubuljice, da će se ugojiti i slično. Naprotiv, tablete sada rešavaju sve te probleme. Takođe, nekim ženama koje su već rađale manji problem predstavlja da idu na nekoliko abortusa za redom i tako se izlažu riziku nego da, recimo, ugrade spiralu, kaže Mišić.
Dom zdravlja daje uput ženama koje žele da prekinu trudnoću, a zahvat se obavlja u Opštoj bolnici. Starije od 16 godina mogu na svoj zahtev izvršiti prekid trudnoće do 10. nedelje. Devojkama mlađim od 16 godina potrebno je prisustvo roditelja ili staratelja. Zahvat se radi u opštoj anesteziji. Nije mit da postoje žene koje su abortirale i nekoliko desetina puta i iz meseca u mesec dolaze da prekinu neželjenu trudnoću.
Mišić objašnjava da je za prekid trudnoće starije od 10 nedelja potrebno odobrenje stručne komisije.
-Može se odobriti u slučaju da trudnica ima neku bolest zbog koje trudnoća ne može da se iznese do kraja, ili ako se utvrdi da nije u redu plod. Takođe, postoje i etički razlozi kao što je slučaj kada trudnoća nastane silovanjem. Može i zbog loših socijalnih uslova uz učešće centra za socijalni rad. Izuzetno, može se prekinuti i trudnoća starija od 20 nedelja, ali to se obavlja na tercijalnom nivou u Beogradu i to posle odobrenja etičkog komiteta, navodi Mišić.
Kaže da ukoliko žena želi da prekine trudnoću, a nema neki poseban opravdan razlog za to, doktori razgovaraju sa njom i neretko se desi da promeni odluku.
-Kod nas najčešće dolaze žene koje već imaju dvoje, troje dece i neplanirano ostanu trudne. Kod njih je manji rizik od neželjenih posledica nego kod mlađih devojaka koje nisu rađale. Postoje i različite metoda kako se prekida trudnoća, što zavisi od starosti trudnoće. Umesto hirurške intervencije u svetu je počela da se primenjuje pilula, a kod nas je sada to moguće samo u Beogradu, kaže mišić i dodaje da broj maloletnica koje se jave u Dom zdravlja zbog abortusa nije veliki, a pogotovu devojaka mlađih od 16 godina. Ipak, to ne znači da ih nema, već da intervencije obavljaju u privatnim ambulantama.
Naš sagovornik kaže da su ranije rađeni ilegalni abortusi i to različitim nemedicinskim instrumentima, čak i perjem ptica. Nada se da toga više nema ni u ruralnim krajevima.
Komplikacije
Dr Branko Mišić navodi da prilikom abortusa može doći do komplikacija prilikom samog obavljanja zahvata i onih koje nastupe kasnije.
-Dok se radi intervencija može da dođe do probadanja zida materice, oštećenja grlića materice, krvarenja. Može da dođe i do komplikacija nakon nekoliko dana, a to je najčešće krvarenje. Komplikacije mogu biti i veoma ozbiljne, kao što je embolija pluća zbog koje život može da bude ugrožen. Takođe i zbog anestezije može doći do nekih neželjenih posledica. Posle zahvata je moguća i pojava infekcija. Ukoliko se infekcija ne prepozna na vreme može da dovede do začepljenja jajovoda ili priraslica na sluznici materice zbog čega neće biti moguća sledeća trudnoća. Ovo se ne dešava često, ali postoji mogućnost da se desi, ističe Mišić.
M. M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa