13. septembar 2018.13. sep 2018.
Čivijada od 13. do 15. septembra

Pola veka smeha

Na konferenciji za medije organizatori ovogodišnje trideset i treće „Čivijade“ najavili su duhovit i raznovrstan program manifestacije. Belosvsetski vašar humora i satire biće održan od 13. do 15. septembra pod sloganom „Pola veka smeha“ i tradicionalno će započeti čivijaškim časom u osnovnim školama u četvrtak. Tokom tri dana koliko traje manifestacija posetioce očekuje, predstavljanje predsednika Čivijaške republike, Knjaževina „Čivijaluk“, izložba karikatura, čivijaško kolo i neizostavni dobošar kao najbolja pozivnica za sve one koji žele da uživaju u prazniku humora. Direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović ističe da su posebnu pažnju posvetili i osvrtu na prethodne „Čivijade“, od 1968. godine kada je organizovana prva do prošlogodišnje i da će Šapčani imati priliku da vide materijal nastao tokom pedeset godina manifestacije. U pešačkoj zoni biće izložene karikature i aforizmi.
- Slavimo veliki jubilej ove godine, a to je 50 godina od prve „Čivijade“ i još jedan jubilej, a to je 10 godina „Čivijaškog časa“. Trudimo se kroz čas koji će biti organizovan u osnovnim školama privučemo pažnju naših najmlađih sugrađana i usmerimo ih na put aktivnog učešća u samoj organizaciji i realizaciji „Čivijade“. Kao i prethodnih godina pripremili smo raznovrstan program, mnogo zanimljivih sadržaja. Biraćemo pobednike konkursa za najbolji aforizam, karikaturu i kratku satiričnu priču. Izabraćemo novog predsednika Čivijaške republike ili možda reizabrati starog. Takođe, očekuje nas izložba Dragana Petrovića pod nazivom „Iz plamena u život“ na kojoj ćemo moći da vidimo kako je Šabac izgrađen nakon razaranja u Prvom svetskom ratu. Pozivam sve sugrađane i goste da u četvrtak, 13. septembra od 19 časova dođu u pozorište na „Veče humora i satire“, ali i tokom trajanja manifestacije - rekao je direktor TOŠ-a.
Ideja je da se manifestacija vrati na ulice grada, što je i bila prvobitna zamisao, kako bi gosti i građani na najbolji način osetili duh čivijaškog Šapca.
- Ono što će sugrađani moći da vide je „Čivijada“ koja je ponovo izašla na ulice i pozivam sve stanovnike Čivijaške republike da, prošetaju našim lepim gradom, uživaju u onome što samo Šabac ima. Pozivam sve sugrađane da dođu i vide čemu smo se to sve smejali prethodnih pedeset godina. Slavimo pola veka smeha u kome smo se uglavnom smejali sami sebi, a možda možemo da zaključimo da se sličnim stvarima smejemo i danas - naveo je predsednik Organizacionog odbora „Čivijade“ Božidar Katić.
Neizostavni deo „Čivijade“ je i Karneval koji ove godine slavi jedanaest godina postojanja. Kroz grad će prodefilovati dvadeset i pet trupa iz zemlje i inostranstva. Biće organizovana i najzapaženija šetnja, a to je beba i trudnica, mali karneval dece iz Predškolske ustanove „Naše dete“ i brojni drugi sadržaji.
- Dolaze nam gosti iz regiona i bivših jugoslovenskih republika. Imamo i goste iz Nemačke i Belgije. Nešto je skromniji, ali to ne znači da neće biti atraktivan. Imamo jako dobre trupe, kao što je ona iz Tivta, „Lepotica i zver“. Očekujemo odlično i zapaženo pojavljivanje i naše. A ono na šta smo posebno ponosni je karneval beba trudnica, sa preko 300 beba u povorci i nastup predškolaca, gde će učestvovati 820 mališana. To je nešto čime možemo da se ponosimo i što šalje pravu sliku grada u svet - rekao je Raduško Janković, koordinator šabačkog Karnevala.
Kao uvertira pred sam Karneval Kancelarija Čivijaškog Karnevala organizovala je promociju događaja za najmlađe. Na održanim radionicama tokom nekoliko dana mališani su mogli da učestvuju u izradi maski za paradu, takmiče se u crtanju i u okviru otvorenog bioskopa pogledaju omiljene crtaće.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa