20. septembar 2018.20. sep 2018.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Borba za natalitet ili kazna za roditelje

Članovi Inicijative selo-grad najoštrije osuđuju politiku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oličenu u izjavi Milene Antić, savetnice u Ministarstvu, o statusu žena i budućih majki.
Mesečna naknada od 900 ili 2.000 dinara na osnovu otvorenog trudničkog ili roditeljskog bolovanja je u najmanju ruku sramotna i preti da pogorša pronatalitetnu politiku našeg društava.
Majkama koje izuzetno dobro zarađuju smanjen je iznos koji će primati tokom trudničkog i porodiljskog odsustva. One su do sada tokom bolovanja mogle dobiti maksimum pet mesečnih zarada, a novim zakonom je ovaj iznos smanjen na tri plate. Ovakva mera ne samo da diskriminiše već postavlja dilemu pred ženu: karijera ili porodica.
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom dovodi poljoprivrednice u neravnopravan položaj. Postavljamo pitanje: Zašto žene na selu plaćaju osiguranje šest meseci duže od žena u gradu? Da li ovo liči na borbu za natalitet ili kaznu za roditelje?
Smatramo da novi Zakon diskriminiše i direktno ugrožava roditelje u Srbiji.
Porodica je stub svakog društva i osnova jedne države. Podsećamo Vladu Srbije da samo jaka porodica stvara jaku državu.
Politika Inicijative selo-grad, između ostalog, jeste porodica, njeno očuvanje i unapređenje kvaliteta života. Zato smo inicirali osnivanje Saveta za brigu o porodici i svaki put ćemo reagovati na njeno ugrožavanje.
INICIJATIVA SELO-GRAD

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa