20. septembar 2018.20. sep 2018.
ŽIVOT ADVOKATA JE POJEFTINIO
Razgovor sa povodom: VLADIMIR TERZIĆ

ŽIVOT ADVOKATA JE POJEFTINIO

Advokatska komora Šapca podržala je protest advokata. Prema Terzićevim rečima, time nisu želeli da kažu da je njihov život važniji od nekog drugog, nego da je napad na advokate napad na čitav krivično-pravni sistem
Za manje od dve godine u Beogradu su ubijena dva advokata. Vladimir Zrelec ubijen je u decembru prošle godine, a Dragoslav Miša Ognjanović krajem jula ove godine. Nakon toga jedna advokatska kancelarija je zapaljena, dok je nedavno advokaticu u Novom Sadu čovek je udario pesnicom u glavu.
Oba pomenuta ubistva imaju potpis organizovanog kriminala. Dok je u prvom slučaju osumnjičeni uhapšen, kod Ognjanovićevog ubistva, sumnjive, još uvek, obeležavaju samo mediji.
Advokati su svoje nezadovoljstvo iskazali prekidom rada koji je trajao nekoliko dana. Najavljena je promena Zakona, odnosno uvođenje novog krivičnog dela – napad na advokata, kojim bi se napad na njih tretirao kao napad na službeno lice. Time će advokati biti svrstani u isti rang sa policajcima, sudijama i tužiocima, a u praksi će biti pooštrene kazne za napade na njih. Naravno, pre toga biće potrebno rasvetliti krivično delo, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najveći broj napada na advokate ostao nerasvetljen.
Šabački advokat, član Upravnog obora Advokatske komore Šapca, Vladimir Terzić, smatra da, pre svega, država mora da pokaže da je jača od organizvanih kriminalnih grupa koje stoje iza ovakvih dela.
-Lično mislim da izmena zakonske regulative i pooštravanje kazni može da utiče na neke „razumnije“ potencijalne izvršioce krivičnih dela da odustanu od svoje namere. Na kriminalni milje koji je izvršio ubistava Vladimira Zreleca i Miše Ognjanovića i slične, nove zakonske odredbe neće imati nekog uticaja. Očigledno je da se radi o organizovanom kriminalu i čini se da su oni u ovom trenutku jači od zakona. Oni ne prezaju od zakona da izvrše ono što su naumili. Ne vidi se kraj sukobu između klanova i država treba da nađe način da to stavi pod kontrolu, ističe Terzić.
Advokatska komora Šapca podržala je protest advokata. Prema Terzićevim rečima, time nisu želeli da kažu da je njihov život važniji od nekogo drugog, nego da je napad na advokate napad na čitav krivično-pravni sistem.
-Mi smo možda i najniži stepenik u tom sistemu. Tužioci, sudije i veća su mnogo važniji od nas. Mi samo zastupamo interese okrivljenih ili oštećenih u krivičnom postupku, ne donosimo konačnu odluku o nekom krivičnom predmetu. Ne shvatamo kako neko može da ima koristi od napada na advokata. Da li nakon toga mogu da se očekuju ubistva tužilaca, sudija ili nekog iz najviših organa vlasti? Svačiji život je jako vredan i mora se štititi, a život advokata je pojeftinio, kaže Terzić.
Ministarstvo pravde formiralo je stalnu radnu grupu koja ima za cilj jačanje položaja advokata i njihovu zaštitu. Pored predstavnika Ministarstva čine je predstavnici advokature, Republičkog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova. Radna grupa bavi se i definisanjem novog člana zakona.
-Krivnično-pravna zaštita treba da se podigne na viši nivo, ali nisam ubeđen da će to biti dovoljno. Država mora da pokaže da je jača od kriminalnih grupa, da bi se ova krivična dela smanjila, a to podrazumeva još bolje plaćenu i opremljenu policiju i druge pravosudne organe, smatra Terzić.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa