20. septembar 2018.20. sep 2018.
Iz plamena u život
fotografije Dragana Petrovića

Iz plamena u život

Zahvaljujući trudu i posvećenosti dokumenatarista priča priču o gradu heroju koji se uzdigao kao Feniks nakon velikog razaranja i dobio novo ime „Mali Pariz“
Šabački fotograf i dokumentarista Dragutin Dragan Petrović po dvanaesti put u okviru „Čivijade" vraća se neiscrpnoj temi, svom gradu. Kroz izložbu fotografija u Kulturnom centru pod nazivom „Iz plamena u život" pripoveda o razaranju i izgradnji Šapca između dva svetska rata. Povod za postavku je sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu. Višedecenijski istraživački rad iznedrio je svojevrsnu hroniku grada kroz koju nas vodi autor.
- Skupljao sam građu preko četrdeset godina i čekao pravi trenutak da prikažem javnosti na izložbi. Za vreme istraživanja došao sam do dragocenog materijala i mislim da je dobro što sam čekao, jer ima mnogo novih fotografija. Do građe dolazim na različite načine. Preko sajtova, iz novina što naših, što mađarskih. Imam saradnike po svetu koji mi šalju fotografije. One lutaju po svetu i čudni su putevi koje one pređu. Dešava se da ih pronađem na buvljacima, a to je posebno zanimljivo - rekao je Petrović.
Dokumentarna fotografija za Dragana predstavlja sačuvan trenutak u vremenu koje sa sobom nosi osobenost koju treba razumeti i na pravi način tumačiti. Zahvaljujući trudu i posvećenosti dokumentarista priča priču o gradu heroju koji se uzdigao kao Feniks nakon velikog razaranja i dobio novo ime „Mali Pariz“. Na jedinstven način vodi nas kroz prošlost i prati razvoj kulture, umetnosti, sporta i privrede u posleratnim godinama.
- Šabac je bio osuđen grad. Imao je više deset banaka koje su opljačkane, stanovništvo je pobeglo i sve je bilo potpuno uništeno. Ne pišem knjige, pravim izložbe koje su kao knjige. Od ove postavke može da se napravi dobra ilustrovana knjiga. Preko sto dvadeset ratnih fotografija koje pokazuju najstrašniju stranu rata. Izloženo je i oko stotinu slika Šapca koji se izdigao iz pepela i porastao. Kada je završena obnova bilo je fascinantno kako je to urađeno. Do Drugog svetskog rata ponovo je izgrađen i postao potpuno drugi grad, ali stradanja nisu zaboravljena i Šabac zbog toga nosi epitet „srpskog Verdena“ - istakao je autor izložbe.
Realizaciju postavke je podržao grad Šabac i na otvaranju izložbe prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić rekavši da su izložbe najbolja prilika da saznamo nešto novo iz istorije grada.
- Znamo da je 2018. godina posvećena Velikom ratu i proslavi stogodišnjice pobede. Uvek se radujem Draganovim izložbama, jer možemo da saznamo nešto novo iz istorije grada. Ono što nas čini Šapčanima je taj poseban duh koji negujemo i ljudi koji čine grad posebnim. Na fotografijama se može videti koliko smo propatili tokom rata, a na ovoj izložbi možemo videti povezane prošlost i sadašnjost. Ono što je važnije od svega je to kako smo obnovili grad i doživeli nove uspehe - rekao je predsednik Skupštine grada.
m. ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa