20. septembar 2018.20. sep 2018.
USMERIMO SE NA BITNO
UIPS ODRŽAO RADIONICU

USMERIMO SE NA BITNO

Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije realizovalo je u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu radionicu “Poznavanje psiholoških i socioloških aspekata različitih priroda invalidnosti u organizaciji radnog mesta”. Program su vodile prof. dr Marina Radić Šestić i doc. dr Biljana Milanović Dobrota sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu.
Radionica je realizovana u okviru projekta “Usmerimo se na bitno” koji je dobio podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, na stalnom otvorenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.
- Projekat smo nazvali “Usmerimo se na bitno” iz razloga što preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju želimo da učinimo vidljivijim. Ona više od sedam decenija rade na socijalnoj integraciji osoba sa inveliditetom, pružaju im mogućnost da se radno osposobljavaju, zaposle i da se kroz proces profesionalne rehabilitacije koji traje sve dok je osoba sa invaliditetom radno aktivna pruži dobra stručna pomoć. Međutim, ova preduzeća ne mogu svoju aktivnost da realizuju onako kako se to od njih očekuje niti da opstanu na tržištu – istakla je Mirjana Pantelić, sekretar Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja osoba sa invaliditetom Republike Srbije i dodala da su iz tog razloga na radionicu pozvali predstavnike Loklane samouprave, privatnog sektora kao i pojednice.
- Pokušavamo da ukažemo na to da je mogućnost i prilika kupovine robe preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju obavljanje nabavke sa smilom. Njihova nabavka se ne može samo kvantifikovati nego i kvalfikovati. Kupovinom robe od preduzeća, podržavaju osobe sa invaliditetom koje su zaoslene i radno aktivno – navodi Pantelićeva.
Udrženje se već nekoliko godina bavi unapređenjem rada, pre svega preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju, ali i isticanjem pitanja njihovog položaja u žiži javnosti. Kako Pantelićeva ističe, nije dovoljno prepustiti privatnoj inicijativi da se bavi ovim pitanjem, jer ono zahteva i angažovanje javnosti.
-Udruženju fali vidljivost, razumevanje i smanjen nivo diskriminacije. Kao što osobe sa invaliditetom prati diskriminacija u svakom pogledu, tako ni preduzeća ne zaobilazi. Smatra se da ona nisu u stanju da odgovore zahtevima tržišta. Međutim, naša preduzeća rade za vrlo velike, jake i moćne kompanije – navodi Mirjana Pantelić.
Grad Šabac i Centar za stručno usavršavanje će se i u budućnosti baviti ovom temom. Oganizovanjem raznih edukacija pomoći će da se osobe sa invaliditetom što bolje uključe u život.
- Kroz radionice i seminare za širi krug učesnika pokušavamo da proširimo vidike poslodavaca, sa namerom da pomognemo osobama sa invaliditetom u uključivanju u normalan život i rad. Edukacija i informisanje ljudi je jako bitno zato što je neophodno ukinuti predrasude o osobama sa invaliditetom. Njima je potrebna vrlo mala pomoć da se uključe u normalan život – istakao je Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika Šapca.
K.Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa