20. septembar 2018.20. sep 2018.
Praznik mašte i šale
dani u znaku Čivijade i Karnevala

Praznik mašte i šale

„Narode čivijaški, mačavanski, pocerski, napredna humoristička inteligencijo i ostali planetarni rode, čuj i počuj, a ponešto i prečuj. Ja vaš jedini i nezamenljivi, čivijaški dobošar, svečano Vas obaveštavam, da je u Šapcu, Malom Parizu, prestonom gradu Čivijaške republike, leta gospodnjeg 2018. a u samo predvečerje Male gospojine, počeo jubilarni pedeseti belosvetski vašar humora i satire „Čivijada“...“
Oglašavanjem dobošara Borivoja Bore Božanića zvanično je počela trideset i treća „Čivijada“. Trodnevna manifestacija okupila je brojne sugrađane i goste, poštovaoce dobre šale. Prvog dana festivala u četiri šabačke osnovne održan je čivijaški čas koji ove godine slavi desetogodišnjicu postojanja i za cilj ima promociju čivijaškog duha. Čas je bio samo uvertira u raznovrsne sadržaje koji su usledili tog dana. „Veče humora i satire“, „Čivijaška vrteška“ izmamili su osmehe na lica prisutnih i potvrdili da je Šabac je grad inteligentnog humora i da njegovi stanovnici znaju da se šale na svoj i tuđi račun. Programom „Nek se točak pokrene“, koji su pratili su karneval kućnih ljubimaca i proglašenje princeze i kraljice, završeno je prvo veče „Čivijade“. Titulu kraljice Karnevala ponela je Aleksndra Đukić, a čast da bude prizceza pripala je Lena Mijajlović. Najslađi deo svake „Čivijade“ je takmičenje u jedenju šampita. Veliki broj mališana svojski se potrudio da u što kraćem vremenskom roku “smaže” šampite. Najuspešniji i najbrži u slatkom nadmetanju bio je Darko Bohnec koji se kako kaže nije spremao za takmičenje.

Malci toleranci
Preko 820 čivijaških “Malaca” toleranaca iz Predškolske ustanove „Naše dete“ sa gradskog i seoskog područja ponosno je prošetalo drugog dana manifestacije pešačkom zonom. Raznobojni i maštovito urađeni kostimi, zanimljive maske koje su oslikavale junake iz bajki, crtanih filmova, pažljivo su pripremali uz pomoć vaspitača i roditelja . Plesom i nastupom pod sloganom „Malci toleranci" pokazali su da se svest o različitosti može razvijati od najranijeg uzrasta. Svaki vrtić na čelu svoje trupe imao je mališana obučenog u srpsku narodnu nošnju.
Nakon malaca Šapčani su imali priliku da uživaju u interesantnim nastupima koji su pripremili osnovci. Dečji karneval okupio je preko 20 grupa i 150 učesnika, a najveći deo trupa bio je iz upravo iz našeg grada. Učiteljice, mame, bake i ovog puta bile su zadužene za kostime najmlađih, dok su oni stariji sami pripremili maske. Raznovrsnost i maštovitost nastupa najbolji su pokazatelji zainteresovanosti, odziva i budućnosti manifestacije.
- Mladi ljudi koji žive i rastu u ovom gradu u danima koji su posvećeni veselom raspoloženju, učestvuju na pravi način u Karnevalu i oni su budućnost „Čivijade“ – istakao je predsednik Organizacionog odbora „Čivijade“ Božidar Katić.
Prvi put u okviru „Čivijade“ bila je Knjaževina „Čivijaluk“, kulturno, umetnički i muzički program u dvorištu KUD „Abrašević“, čime je završen drugi dan obeležavanja pola veka smeha.

Karnevalski grad
Podizanjem karnevalske zastave na jarbolu ispred Gradske uprave zvanično je počeo tradicionalni "Čivijaški karneval". Jedaneaest godina za redom Karneval je sastavni deo "Čivijade" i u Glavnoj ulici tokom trajanja manifestacije viorila se zastava Evropske asocijacije karnevalskih gradova, a za članove federacije predsednik organizacionog odbora „Čivijade“ Božidar Katić priredio je prijem u Gradskoj kući nakon čega je usledio svečani defile učesnika. Preko trideset trupa izmamilo je Šapčane na glavne gradske ulice. Karnevalisti iz regiona i inostranstva doneli su posebno dinamiku i rapoloženje u grad. Manji broj učesnika nije uticao na kvalitet kostima i koreografija. Prolaznici i posetioci rado su se fotografisali sa kostimiranim karnevalistima. Svojim gostoprimstvom i prazničnom atmosferom Šabac je bio ravnopravan sa velikim karnevalskim gradovima. Guy Van Der Ecken član glavnog borda evropske federacije izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da poseti grad i da će sigurno ponovo doći.
Najveću pažnju trećeg dana belosvetskog vašara humora i satire izazvala je šetnja trudnica i beba. Tokom Nešto kasnije na centralnoj gradskoj raskrsnici članovi šabačkih Kulturno umetničkih društava predstavili su se tradicionalnim Čivijaškim kolom.

Smeh je najbolji lek
U Šabačkom pozorištu otvorena je izložba karikatura i dodeljena su priznanja pobednicima konkursa u kategorijama: satirična priča, aforizam i karikatura. Predsednik žirija Zoran Nikolić ocenio je da su imali težak zadatak, jer su radovi kao i svake godine kvalitetni, ali da su satirična priča i karikatura na ovom konkursu „odskočile“ u odnosu na aforizam. Mile Đorđioski iz Makedonije, po oceni žirija, autor je najboljeg aforizma. Drugo mesto pripalo je Stanislavu Tomiću, dok su treće podelili: Milan Simić, Bratislav Kostadinov, Jelena Kujundžić. Žiri je odlučio da prvu nagradu u kategoriji satirična priča zaslužuje Mića M. Tumarić iz Novog Sada, koji u šali kaže da je “pomalo naš” i otuda priznanje.
- Otac mi je iz okoline Šapca i verovatno sam zbog toga dobio nagradu. Zapravo, ovo je četvrti put da sam nagrađen, sve zbog veza i poznanstava, kako to obično ide kod nas – poručio je Tumarić u čivijaškom duhu.
Druga nagrada za satiru pripala je Karlu Miniću i Predragu Rašuli, a treće mesto dele Zoran Doderović i Ivan Mrđen. Pobednik karikaturista za 2018. godinu je Vaso Krčmar iz Novog Sada, drugo mesto dele Saša Dimitrijević i Savo Babić, a treće Nikola Dragaš i Petar Gugleta.
Festival dobrog raspoloženja i šeretluka završen je proglašenjem novog predsednika Čivijaške republike. Karikaturista Predrag Koraksić Koraks dužnost i ključ grada preuzeo je od Branislava Lečića. U svom obraćanju novi predsednik je poručio da će braniti Šabac ukoliko to bude bilo potrebno i otkrio karikaturu posebno urađenu za inauguraciju sa temom čivija, jer sve što u gradu dobro stoji, sve je čivija učvrstila, sve što klima, to su privremeno, u šali izvadili čiviju. U tom maniru Koraks poručuje da je vreme da se čivija ponovo izvadi iz točka.

Veći broj
posetilaca nego prethodne godine
Organizatori sumiraju utiske i ne kriju zadovoljstvo nakon završetka manifestacije. Direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović posebno je ponosan na najmlađe učesnike i smatra da je to najlepša slika koju Šabac može da pošalje ostatku Srbije.
- Parada beba i trudnica postaje svojevrstan brend u okviru „Čivijade“ po kojoj je naš grad poznat. To je slika koja je najviše deljena na drušetvenim mrežama i izazvala je veoma pozitivne komenare i predstavlja onu lepšu stranu naše zemlje i našeg grada. Mnogo toga interesantnog je bilo prethodnih dana, kao organizatori smo zadovoljni kako je protekla „Čivijada i Karneval“. Mislimo da je poseta bila veća nego što je to bio slučaj prethodne godine i na kraju programa bio je poklon koncert Dženana Lončarevića za naše sugrađane – istakao je Mitrašinović.
Posetioci i stanovnici jedinstvene Republike, tokom trajanja manifestacije mogli su da uživaju u šali, pošalici na tenane i bez straha, jer smeh je najbolji i najjeftiniji lek. Neotuđivo pravo svakog pravog Čivijaša. „Čivijada“ je ponos grada, ali joj je jedina mana što traje samo tri dana. Do sledeće uživajte u fotografijama sa ovogodišnje.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa