20. septembar 2018.20. sep 2018.
GLAVOBOLjE I MIGRENE PROBLEM SAVREMENOG DRUŠTVA

KAD GLAVA ZABOLI, LEČENjE DUGO TRAJE

Postavljanje dijagnoze migrene se vrši na osnovu dobre anamneze i tzv. dnevnika glavobolje, u koji pacijent upisuje vreme pojave simptoma, njihovu jačinu i trajanje
-Bol do granice funkcionalnosti. Fokusiranošću na posao mogu da ga potisnem u stranu, ali je stalno prisutan. Vremenom se pogoršao i često pokrene i nagon za povraćanjem. Iz iskustva znam da ništa od lekova ne pomaže pa ih i ne pijem. Samo čekam da prođe, ovako naša sugrađanka opisuje svoje probleme sa glavoboljom, a nema osobe koja je nekada nije iskusila.
Uzroci, kao i intenzitet mogu biti različiti. Naš narod ih najčešće leči tabletama protiv bolova koje pije na svoju ruku. Nekada to deluje, ali postoje i glavobolje zbog kojih je neophodno obratiti se lekaru.
-Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma kod ljudi, koji podrazumeva bol u predelu glave, lica i gornjeg dela vrata. Nastaje kao posledica različitih poremećaja, od bezazlenih stanja koja ne zahtevaju nikakvo lečenje do po život opasnih bolesti. Glavobolju izaziva nadražaj senzitivnih nervnih završetaka u svim strukturama glave, lica i vrata (osim mozga, koji nema nervne završetke) počev od: kože, mišića, kosti i pokosnice, bola u oku, uhu, nosu, sinusima, zubima, zglobovima vilice i degenerivnih promena vratne kičme, do oboljenja moždanih opni , krvnih sudova mozga ili tumora u glavi. Uzrok glavobolje može biti i u bolestima udaljenih organa i sistema (krvni pritisak, poremećaj u disanju, opšta infekcija, tromboza ili embolija), objašnjava prim. dr Miroslav Milješić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić".
Dr Milješić navodi da postoji nekoliko tipova glavobolje. Prva podela je na akutne, koje nastaju naglo, i hronične koje mogu da traju od nekoliko dana uzastopno, pa i do 15 dana u mesecu. Po intenzitetu mogu biti blage, srednjeg intenziteta i jake.
-Lokalizacija glavobolje može da olakša otkrivanje uzroka, a vrlo često se glavobolja javlja kao primarna bolest sama za sebe, kao npr. migrena, tenziona glavobolja ili tzv. klaster glavobolja. Pored toga, glavobolja može biti simptom nekih jako teških i po život opasnih bolesti , kao što su moždani udar usled krvarenja u mozgu. Tada se javlja jak, akutan bol, sa mučninom, povraćanjem, poremećajem svesti i neurološkim ispadima). Kod tumora mozga hroničan bol napreduje, pojačava se, praćen neurološkim i psihičkim simptomima. Opšta infekcija ili upala mozga praćena je temperaturom, mukom, povraćanjem, ukočenim vratom. Kod zatvorenih povreda glave bol se postepeno pojačava, sa pojavom neuroloških simptoma zbog krvarenja između moždanih opni. Ova stanja zahtevaju hitno javljanje lekaru, kaže dr Milješić.
Naš sagovornik ističe da je čitav niz bolesti i stanja praćenih glavoboljom koje takođe zahtevaju konsultaciju lekara. To su visok ili nizak krvni pritisak, bolovi u oku, uhu, sinusima, zubima, neuralgije na licu, posle herpes zostera ili usled okoštavanja vratne kičme.
-Poseban oblik glavobolje je migrena. To je najčešće bol u jednoj polovini glave, jak, pulsirajući, javlja se najčešće sa prethodnim simptomima (aura) ili iznenada i traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Praćena je mučninom i povraćanjem, pojačava se na jako svetlo, glasan zvuk ili drugi spoljni nadražaj. Postavljanje dijagnoze migrene se vrši na osnovu dobre anamneze i tzv. dnevnika glavobolje, u koji pacijent upisuje vreme pojave simptoma, njihovu jačinu i trajanje, kaže dr Milješić.
Naš sagovornik navodi da kako bi se isključio organski uzrok glavobolje pacijentu treba uraditi EEG i dopler snimanje krvnih sudova glave i vrata, a u nekim slučajevima potrebno je uraditi i kompjutersku tomografiju i magnetnu rezonancu.
-Pacijentu se u slučaju napada migrene preporučuje da što pre uzme lek protiv bolova, da miruje u zamračenoj prostoriji, bez zvučnih i svetlosnih nadražaja. U lečenju se primenjuje i profilaktička antimigrenozna terapija, koju pacijenti koriste mesecima između napada, a osim tableta primenjuje se i psihoterapija, elektrostimulacija nervus trigeminusa i druge metode. Lečenje traje dugo, dosta je kompleksno i zahteva saradnju i poverenje pacijenta i lekara, kaže dr Milješić.
M. M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa