27. septembar 2018.27. sep 2018.
“Poslednji Mohikanci” brane demokratiju  u Strazburu
GRADONAČELNIK ŠAPCA GOVORIĆE PRED SAVETOM EVROPE

“Poslednji Mohikanci” brane demokratiju u Strazburu

Zelenović predstavio izlaganje o pritiscima na opozicione lokalne samouprave pred Komitetom za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Od 165 opština u Srbiji u ovom trenutku SNS nije na vlasti u samo šest opština, a od 29 gradova samo u Šapcu naprednjaci nisu na vlasti. O stanju na lokalu govorili i predsednici opština Paraćin Saša Paunović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izvestiće Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu o stanju u lokalnim samoupravama koje nisu pod vlašću Srpske napredne stranke. U okviru debate "Gradonačelnici pod pritiskom", Zelenović će govoriti 6. novembra, saopštio je na konferenciji za štampu, u beogradskom Medija centru, na kojoj su pored Zelenovića učestvovali predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.
Zelenović je istakao da će tom prilikom, pred Savetom Evrope govoriti i o načinima na kojima se izborna volja građana u lokalnim samoupravama menja, kako u toku izbornog procesa, tako i nakon njega. On je predstavio izlaganje o pritiscima na opozicione lokalne samouprave pred Komitetom za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.
- Mi smo “poslednji Mohikanci” i jedini pretekli. Od 165 opština u Srbiji u ovom trenutku SNS nije na vlasti u samo šest opština, a d 29 gradova samo u Šapcu naprednjaci nisu na vlasti. Pritisci na odbornike su svakodnevni i zbog toga smo oformili službu koja prikuplja izjave od svih odbornika u Skupštini grada i drugim skupštinama koja će dokumentovati sve pritiske, pretnje i ucene da se promeni stranka ili drugačije glasa - naveo je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca je dodao da se zloupotreba ne javlja samo na republičkom i opštinskom nivou, već i prilikom izbora za Savete mesnih zajednica.
- Veče pred izbore u Majuru, kod Šapca, Aca Lukas je održao koncert koji je, kako je sam rekao, poklon SNS meštanima tog mesta. On je i pozvao građane da glasaju za listu SNS Aleksandar Vučić i da izađu na izbore. Dan pred izbore, u ulici gde su se održavali, bilo je opsadno stanje. Crni džipovi su zakrčili ulice, a tu je bio i jedan od 20 političkih komesara SNS, Zelja - istakao je Zelenović.
On je naglasio da je u Šapcu formirana posebna služba koja evidentira sve te slučajeve pritisaka kako bi odbornici promenili stranu i svi ti prikupljeni podaci biće prosleđeni Savetu Evrope.
- Vlast konstantno ide na to da me smeni i sa mnom se trenutno bavi policija čak iz Novog Sada, kojom upravlja izvesni naprednjak Malović. Nemam ništa protiv pritisaka i saslušanja, ali će svaki policajac biti evidentiran i uredno će biti prijavljen SE i Strazburu, EU i svim međunarodnim institucijama. Pet nedelja Gradska uprava ne može normalno da radi od prisustva novosadske policije. Putem raznih portala, svakodnevno mi prete hapšenjem. Nemam nikakav problem da se poslovanje grada Šapca uporedi sa poslovanjem bilo kojeg drugog grada u Srbiji - naglasio je Zelenović
Zelenović je ubeđen da će sve ono što on bude izrekao u Strazburu proizvesti jednu ozbiljnu reakciju, pogotovo što se sledeći sastanak Komiteta za monitoring SE očekuje početkom februara u Beogradu.
Upitan zašto žalbe upućuju Savetu Evrope, a ne organima u Srbiji, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je onemogućeno reagovanje nadležnih institucija jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira zvanične institucije.
- Mi danas ne možemo legalno da konkurišemo, nemate više konkurse za sredstva iz ministarstava iz republičkog budžeta, dok Vučić i Palma po Srbiji dele novac bez ikakvih rešenja i time se troši narodni novac - istakao je Stamatović.
On se posebno osvrnuo na medije u Srbiji. Prema njegovim rečima, oni nemaju mogućnost da odgovore na napade vlasti u Srbiji.
- RTS uopšte ne zanima šta mi imamo da kažemo o stanju u našim sredinama. U svoje emisije dovode razne Krstiće koji pričaju o nama, a mi nemamo ni najmanju šansu da bilo šta kažemo u svoju odbranu. Evo, ni danas niko iz RTS nije došao na ovu konferenciju za novinare - rekao je Stamatović.
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kazao je da je tokom protekle nedelje uputio pismo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i da očekuje da će nadležno ministarstvo "imati sluha za probleme sa kojima se suočavaju lokalne samouprave i da će o tome moći otvoreno da razgovaraju u zemlji", a da rešenje ne traže u međunarodnim institucijama.
Upitani šta konkretno očekuju od Saveta Evrope trojica predsednika opozicionih opština u Srbiji naveli su da očekuju da se Strazbur ozbiljno pozabavi stanjem ljudskih prava u Srbiji. Na pitanje kakve konsekvence Srbija može da trpi zbog gaženja ljudskih prava, čulo se da one mogu biti različite,a da je jedna od njih da Srbija kao zemlja na putu pridruživanja SE bude označena kao mesto gde se ugrožavaju prava i slobode građana. Poziv za izlaganje o stanju političkih prava i sloboda i načinu njihovog kršenja, sa posebnim osvrtom na lokalne samouprave, Zelenović je dobio nakon pisma Paunovića Savetu Evrope, koje su on i Stamatović podržali.
Stanje lokalne demokratije u Srbiji bila je i tema razgovora na prethodnoj sednici Komiteta za monitoring u Istanbulu u junu, na kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, a kome je prethodio i sastanak sa premijerkom, Anom Brnabić, koji nije doveo do rešenja.
Pismo direktoru RTS
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio je pismo Direktoru i glavnom i odgovornom urednik RTS Draganu Bujoševiću povodom situacija da Javni servis nije poslao novinarsku ekipu da isprati ovu konferenciju za štampu.
- Zakonom o javnim medijskim servisima, građani Srbije plaćaju taksu za javne medijske servise, a obaveza RTS, i Vas kao direktora, je da izveštava građane o događajima od javnog interesa. Nedavno sam u „Nedeljniku“ pročitao Vaš intervju u kom tvrdite da je ovo vreme apsolutne kretenizacije i medija i društva, a da je RTS kičma normalne, pristojne i kulturne Srbije. Ne shvatam kako se sprečavanje informisanja građana o važnom političkom i društvenom događaju može podvesti pod normalno, pristojno i kulturno. Ne mogu da verujem da Vi smatrate da je rasprava, koja će biti vođena u Savetu Evrope, o zloupotrebama vlasti i urušavanju temelja civilizovanog života u Srbiji, tema nebitna za građane koji plaćaju pomenutu taksu. Zahtevam da RTS adekvatno izvesti o pomenutom događaju, jer je to zakonska obaveza javnog medijskog servisa i Vas kao direktora – napisao je Zelenović u pismu Bujoševiću.

Bez odustajanja ovoga puta
Prilikom poslednje sednice Komiteta za monitoring Saveta Evrope u Istanbul, kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, bilo je najavljeno da će predsednik opštine Paraćin izvestiti Komitet o situaciji sa lokalnim samoupravama u Srbiji gde na vlasti nije SNS. To se, međutim, nije desilo, jer je Paunović dogovorio razgovor o ovim problemima sa Anom Brnabić do kojih nije došlo. Upitan da li je moguće da se i ovoga puta odustane od obraćanja Savetu Evrope, Zelenović je kratko odgovorio - Ne.

Bez odustajanja ovoga puta
Prilikom poslednje sednice Komiteta za monitoring Saveta Evrope u Istanbul, kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, bilo je najavljeno da će predsednik opštine Paraćin izvestiti Komitet o situaciji sa lokalnim samoupravama u Srbiji gde na vlasti nije SNS. To se, međutim, nije desilo, jer je Paunović dogovorio razgovor o ovim problemima sa Anom Brnabić do kojih nije došlo. Upitan da li je moguće da se i ovoga puta odustane od obraćanja Savetu Evrope, Zelenović je kratko odgovorio - Ne.
N. K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa