27. septembar 2018.27. sep 2018.
TRADICIONALNA “NEDELjA ISTRAŽIVAČA”

Podsticanje kreativnosti

Do 29. septembra. U okviru manifestacije predviđeno je preko dvadeset aktivnosti, a osim Centra za stručno usavršavanje i 14 institucija u obrazovanju. Prvi dan počeo je sa pet aktivnosti od kojih je i postavljanje tridesete jubilarne instalacije, vetrenjače u Parku nauke
“Nedelja istraživača” posvećena naučno – istraživačkom radu, počela je proteklog ponedeljka u Centru za strčuno usavršavanje i trajaće do 29. septembra. U okviru manifestacije predviđeno je preko dvadeset aktivnosti, a osim Centra za stručno usavršavanje i 14 institucija u obrazovanju, u aktivnosti su se uključili i šabački Muzej, odnosno, Šabačka bibliteka.
Prvi dan počeo je sa pet aktivnosti od kojih je i postavljanje tridesete jubilarne instalacije, vetrenjače u Parku nauke. Osim toga održana su razna predavanja i radionice, kao i postavka Narodnog muzeja u Šapcu pod nazivom “ Srpski Stounhendž” koja se odnosi na iskopavanja u Desiću.
- Biblioteka Šabačka doprineće ovoj manifestaciji tako što će u petak biti održan čas literalne geografije i šetnja po gradu, gde će učesnici moći da se upoznaju sa važnim mestima u kojima su živeli pisci iz Šapca. Nakon toga biće održano predavanja vezano za staru knjigu. Pozivam sve naše sugrađane, kako mlade tako i starije, da posete naše manifestacije, da uživaju kroz igru i radionice – istakao je Branko Filipović, direktor Centra za stručno usavršavanje.
“Nedelja istraživača” je evropski projekat u kome je partner Centar za promociju nauke, a preko naučnih klubova sprovodi se u celoj Srbiji.
- Centar za promociju nauke je ove godine partner na dva projekta, jedan je “Rifokus”, a drugi “Rikonekt”. CSU je deo projekta “Rikonekt”, zajedno sa Kikindom i Bečejem. Ono što izdvaja ovu godinu u odnosu na prethodnu jeste to što će se dešavanja održavati cele nedelje. Smatram da je ovaj događaj značajan bez obzira da li deca žele da se bave naukom. Imamo mogućnost da u njima probudimo radoznalosti i usmerimo ih na to da nikada ne izgube istraživački duh, čime god se bavili – navela je Danijela Vučićević, predstavnica Centra za promociju nauke i koordinator projekta.
Grad Šabac je takođe podržao organizaciju manifestacije “Nedelja istraživača”.
- Ponosni smo na to što se veliki broj udruženja, organizacija i ustanova iz našeg grada uključilo u ovaj rad. Mislim da je ovo sjajan način da deca steknu nova znanja i veštine. Nije stereoptini tip učenja, već dosta atraktivniji, te ćemo samim tim možda produbiti njihovu kreativnost i formirati zdrave, mlade ljude u našoj okolini – istakla je Jelena Ristić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.
Drugog dana nedelje posvećene mladim naučnicima i svim našim sugrađanima, održano je predavanje na kome je veliki broj prisutnih imao priliku da se upozna sa najvažnijim evropskim vrednostima i tradicijom kojoj pripada naša kultura. Naši sugrađani su se sa tim upoznali kroz uočavanje, prihvatanje i toleranciju za sličnosti i razlike drugačijih naroda, kao i kroz korealciju sa različitim epohama u odnosu na ono što je bilo kulturološki (ne)prihvatljivo. Takođe, održano je i predavanje “Znanjem protiv straha” u kom je učestovavala OŠ “Stojan Novaković”
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa