27. septembar 2018.27. sep 2018.
KOCELjEVA U ZNAKU FESTIVALA ZIMNICE
SUTRA POČINjE JUBILARNI DESETI SAJAM

KOCELjEVA U ZNAKU FESTIVALA ZIMNICE

Najavljeno oko 250 izlagača zimnice i pratećih sadržaja od kojih su trećina prerađivači i proizvođači iz koceljevačkog kraja
Jubilarni, deseti “Festival zimnice” počinje sutra i trajaće dva dana. Prema rečima organizatora najavljeno je oko 250 izlagača zimnice i pratećih sadržaja od kojih su trećina prerađivači i proizvođači iz koceljevačkog kraja.
Mnogi su nekada bili radnici na daleko čuvenog privrednog giganta “Voćar Koceljeva”, a zatim su godinama sticana znanja, umeća i iskustva preneli u svoja domaćinstva i počeli sa pripremom zimnice na tradicionalan način. Među njima je i Svetlana Mijatović, 63-ogodišnja domaćica iz Koceljeve koja je više od tri decenije u ovoj fabrici za preradu voća i povrća bila angažovana na poslovima laboranta tekuće kontrole.
–Proizvodnja zimnice u većim količinama u mom domaćinstvu počela je praktično sa početkom sajma zimnice u Koceljevi. Kako je rastao festival i povećavao se broj kupaca, rasla je i moja proizvodnja. Povećavala se iz godine u godinu. Ipak, ja radim gotovo sve sama sa vrlo malo pomoći iz komšiluka, tako da ne jurim za brojkama i količinama, već isključivo insistiram na kvalitetu. Trudim se da ono što uradim bude izuzetno kvalitetno, da niko nema primedbe i to je moje ogledalo. Ja se tu ne bih brukala i najveća satisfakcija za mene je kada se kupci vrate ili preporuče moje proizvode prijateljima, komšijama, kolegama- priča Ceca.

SLATKA SU PONOVO
U MODI
Asortiman njenih proizvoda je raznolik, a sadržaj u teglama veseo i šaren. U ambalažama se mogu naći sve vrste prerađenog voća i povrća.
–Imam paprike u svim varijantama poput paprike u senfu, sa renom, sa kupusom, filet paprike, peglane itd. Tu su i krastavci, klasični i oni šareni. Kupcima ću ove godine ponuditi i sve vrste džemova od šljiva, kajsije, jagode, maline, dunje. Pripremila sam voćne sokove, sirupe, paradajz mleveni, bez ljuske, lovačku salatu...- nabraja ova domaćica i dodaje da je poseban akcenat ove godine stavila na proizvodnju slatka za koja tvrdi da su ponovo u modi. Zato je za deseti festival pripremila mnoštvo različitih ukusa.
–Slatka su prošle godine bila izuzetno tražena i ja sam sve prodala već prvog dana. Kažu da su slatka ponovo u modi i da se vraćaju ta vremena kada je bilo normalno služiti goste ovim proizvodom. Na festivalu u Koceljevi kupci će moći da kupe slatko od trešnje, višnje, jagode, obalske kupine, od dunje, šljiva sa i bez oraha, od smokve...Slatka od šljiva i smokava, oko kojih ima i najviše posla, koštala su 400 dinara, dok je tegla od 700 grama ostalih bila 350 dinara- priča Ceca.
Među nesvakidašnjim proizvodima koji je, sudeći po prošlogodišnjoj tražnji, naišao na dobar prijem kod kupaca jeste i domaći, prirodan začin koji je, tvrdi ova domaćica, odličan za spremanje čorbi.
–Prvi put sam ovaj začin ponudila kupcima pretprošle godine, ali ga prošle nisam spremala. Međutim, oni koji su ga kupili, dolazili su i tražili ponovo. Ja ga nisam imala, pa sam odlučila da to ispravim i ponovo ga uvrstim u asortiman svojih proizvoda. Mnogo povrća u njega ide poput đumbira, bele i crvene zeleni, celera- otkriva Svetlana koja je gotovo od početka izlagač na ovoj manifestaciji za koju tvrdi da je od izuzetne važnosti za proizvođače i prerađivače.
–Svedoci smo da se iz godine u godinu ova manifestacija povećava. Prodaja zimnice se obavlja i pre i posle sajma ali se značajne količine proizvoda prodaju i na samom Festivalu. Meni je nezamenljiv direktan kontakt sa gostima, sa kupcima i ja se trudim da budem ljubazna i da imam jedan izgrađen odnos prema gostima, da steknem i zadržim poverenje kupaca- ističe ova domaćica.
KVALITET DIKTIRA
CENU
Svetlana, kao i većina domaćica iz ovog kraja, insistira na kvalitetu finalnog proizvoda, tradicionalnoj recepturi koja iziskuje vreme i sterilnom procesu pripreme. Da bi bilo koji proizvod bio kvalitetan neophodna je dobra sirovina. Tako je i sa preradom voća i povrća.
–Ne može ni jedan proizvod da bude kvalitetan, a jeftin. Kada nađeš dobru, kvalitetnu sirovinu, moraš dobro i da je platiš. Čim platiš, to se odražava i na cenu finalnog proizvoda. Ja znam od koga i šta uzimam i za sada je to dobitna kombinacija. Sirovinu uglavnom kupujem od domaćih, lokalnih proizvođača i godinama sarađujem sa njima. Sama čistoća posuđa, teglica i svega ostalog tokom pripreme je takođe važna i kada se sve to ispoštuje, proizvod ne može da bude loš- tvrdi Ceca.
Među zimnicom ajvar je neprikosnoven. I na njenom štandu će se naći ovaj proizvod. Blagi ili ljuti, svejedno, ali isključivo od pečenih paprika, jer joj bareni još niko nije tražio. I uvek se vraćaju po onaj čija priprema iziskuje nekoliko dana rada.
–Tegla ajvara od 700 grama prodavala se za 500 dinara. Za pripremu ajvara potrebno je 2-3 dana, u zavisnosti od količine koju spremate. Postoji nekoliko etapa i ništa ne može ni brže ni preko reda. Odabir i nabavka kvalitetne sirovine su početni korak. Zatim sledi pečenje paprike koju potom treba oljuštiti. Tako očišćena mora da se ocedi i tek onda sledi proces termičke obrade, tj.prženje i na kraju pasterizacija. Kada se napravi kalkulacija dođe se do zaključka da trud domaćice košta samo sto dinara i da tegla gotovog ajvara od pečenih paprika, spremljenog na tradicionalan i potpuno prirodan način, nije skupa- smatra ova domaćica koja sve svoje proizvode pasterizuje jer to i jeste suština domaće zimnice, čiju pripremu treba što više približiti tradicionalnom načinu spremanja, bez uticaja bilo kakve hemije.

KREATIVNOST
I U TEGLICAMA
Već na prvi pogled police u Cecinom špajzu bude nostalgiju i vraćaju u neka davna vremena kada su domaćice pripremu zimnice doživljavale ne kao veliki teret i obavezu već kao priliku za druženje i razmenu recepata. Tako je i danas kod većine koceljevačkih domaćica koje već mesecima vredno prerađuju voće i povrće. Ipak, njene teglice se izdvajaju po veselom i kreativnom sadržaju. Naime, ova domaćica veoma vešto, uz pomoć skalpela i noža, povrće pretvara u cvetiće i druge ukrase koji teglama daju potpuno drugačiji izgled.
–I u spremanju zimnice može da se iskaže i pokaže kreativnost. Ja se izuzetno prijatno osećam kada dođu kupci, posebno žene, i kada mi udele kompliment poput onoga da je tegla voća i povrća tako pripremljena da može da bude ukras na policama u špajzu. Sve ovo što ja radim nije skuplje od teglica u kojima nema ukrasa. Cena je ista, ali ja uživam u izradi jestivih detalja i to osećaju i kupci. To je negde moj lični pečat. Opuštam se na taj način i kada to lepo ispadne ja sam veoma zadovoljna. Hrana treba da bude lepa i za oko. Ideje mi dolaze same od sebe. Samo se prepustim i uživam- kaže ova domaćica koja željno iščekuje početak desetog “Festivala zimnice” u Koceljevi i raduje se novom susretu sa svojim kupcima.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa