14. april 2011.14. apr 2011.
UPRAVA GRADA ŠAPCA POMAŽE VOĆARE

TREŠNjA ZA EVROPSKO TRŽIŠTE

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević sa saradnicima prošle srede posetio je Centar za oplemenjivanje i razmnožavanje biljaka „Bošković“ u Mrđenovcu
U okviru mera podrške poljoprivrednoj proizvodnji, usvojenih na poslednjoj sednici Gradskog veća, je i kreditiranje podizanja zasada trešnje - površina ne manjih od 20 i ne većih od 50 ari. Grad Šabac je kupio deset hiljada sadnica ovog voća, a firma sa kojom je kupovina ugovorena je rasadnik “Bošković“. Uvezena je podloga vrhunskog kvaliteta “kolt“, po pet hiljada komada iz Nemačke i Poljske. Materijal se trenutno kalemi i sadi, a sadnice će na jesen biti isporučene poljoprivrednicima.
- Plodno zemljište je jedan od najvažnijih potencijala koje Grad poseduje i to pokušavamo da iskoristimo na najbolji način. Poslednjih godina cena trešnje bila je stabilna i zato smo odlučili da pokrenemo projekat čiji bi rezultat u naredne tri godine trebalo da bude 300 hektara zasada pod trešnjom. U prilici smo da budemo područje sa najvećom produkcijom ovog traženog voća širom Evrope i Rusije. Ohrabrićemo udruživanje proizvođača kreditiranjem sa grejs periodom od četiri godine. Tek pete godine poljoprivrednici bi bili dužni da Gradu vrate protivvrednost sadnica i to bez kamate. Grad Šabac će pomoći formiranje centra za otkup, obradu i pakovanje trešanja jer samo dobro obrađena i spakovana trešnja može postići maksimalnu cenu. A naš cilj je da ljudi koji se bave ovim poslom imaju maksimalan finansijski efekat, naglasio je gradonačelnik Miloš Milošević.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa