27. septembar 2018.27. sep 2018.
Najbolja Vujićeva rakija
VESELE MAŠINE U MAČVANSKOM METKOVIĆU

Najbolja Vujićeva rakija

Tradicionalnu manifestaciju u etno selu “Mačvanski konak” pored pečenja rakije, spravljanja gulaša , upotpunile brojne izložbe i kulturno-turistička priredba u kojoj je učestvovalo više izvođača
Kazani za pečenje rakije u etno selu “Mačvanski konak”, na tradicionalnoj manifestaciji “Vesele mašine” u Mačvanskom Metkoviću, koja je održana prošlog vikenda ( subota ), potpaljeni su od ranog jutra. Najveći je ložio Miladin Erić, kazandžija od svoje 14. godine, koji je ovaj posao nasledio od oca Ivana. Nedavno ga je kupio u Subotici. Stigao je brzom poštom. Može da primi 160 litara komine. Domaćin Miladin, kaže da dnevno, ako porani i “omrkne” može na ovoj “Veseloj mašini” da ispeče i do sedam kazana. Namerava da posao prepusti unuku Nemanji, kao što je on nasledio pečenje rakije od oca.
Ostali učesnici ove tradicionalne vesele manifestacije koju pomaže opština Bogatić, mesna zajednica Mačvanski Metković i brojni sponzori, slažu se u oceni da su nekadašnje “madžarice” i bele šljive, najbolje za rakiju. Drugi gosti i pomagači, kažu da obično “broje” do treće čašice, a posle im je svaka ista.
U takmičarskom delu, bilo je i šest ekipa koje su kuvale goveđi gulaš. Ovo takmičenje usledilo je sat kasnije, posle zalaganja kazana.
Na centralnoj bini smenjivali su se brojni izvođači. Ivan Vešić, prosvetni radnik u penziji, likovnjak, rođen u ovom selu, zdravicom o rakiji pozdravio je sve učesnike manifestacije. Prigodne stihove govorile su i članice Udruženja pisaca “Janko Veselinović” iz Bogatića, glumac amater Branislav Ković, nastupio je iskazom majora Gavrilovića u Prvom svetskom ratu, pevao je dečji hor “Duga”, Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, grupa pevača iz Dublja, drugi solisti... Održana je i izložba slika Sovljačke likovne kolonije. Među izlagačima su se izdvojili pčelarsko gazdinstvo Lackovića iz Klenja, Udruženje žena iz Crne Bare i drugi učesnici.Naravno nije izostala ni bogata trpeza, a hit su bili listići, pripremljeni po mačvanskom receptu.
Za najbolju rakiju proglašena je šljivovica Miodraga Vujića iz Mačvanskog Metkovića, koji je i vlasnik ovog živopisnog dvorišta, a najbolji goveđi gulaš po oceni žirija spravila je ekipa Ju drvo iz Crne Bare.
Nagrađenima su uručeni baloni, koje treba da napune rakijom, a svi učesnici u bogatom programu, dobili su diplome za učešće.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa