27. septembar 2018.27. sep 2018.
Naš nepobedivi
NOVI KAPITEN VK ŠABAC ZA GLAS PODRINjA

Naš nepobedivi

Brzo sam se razumeo sa upravom kluba. Svestan sam odgovornosti zvanja kapitena. Želimo da gostovanje u Šapcu uliva strah svim rivalima. Saigrači odlični igrači, još bolji ljudi
Prvi vaterpolo treninzi za malog Gojka bili su razočaravajući. Iako dobar plivač, nije nalazio satisfakciju u stalnom isplivavanju dužina i razmišljao je da li je ipak napravio grešku kada se odlučio za ovaj trofejni sport. Jednog dana, došlo je vreme da se svi okušaju na golu, on je pokazao najviše, te je trener uputio logično pitanje, želi li da to bude njegova pozicija.
-Prevarim se i kažem DA (smeh). Naravno, šalu na stranu, pronašao sam sebe brzo među stativama i mislim da nisam pogrešio, bar tako kažu rezultati - ističe kroz osmeh novi golman i kapiten VK Šabac Gojko Pijetlović.
Ubrzo mu se na treninzima priključio i brat Duško, započevši, poznatu, još nezapisanu priču o čuvenoj braći Pijetlović, storiju koja još traje, a rezultatima za večnost, svakako će daleko prevazići vremenske okvire njihovih karijera.
- Kada govorim o utakmicama koje pamtim, volim da pomenem finale EP 2006. u Beogradu. Nisam onda igrao, ali je Duško bio u bazenu i imao sam osećaj kao da sam ja tu. Kroz sport smo stasavali kao sportisti i ljudi. Ne volim da izdvajam trenere, pravim hijerarhiju, no uvek pominjem Slobodana Pavkova. On je taj koji je ukazao na značaj stalnog, neprestanog, posvećenog rada. Shvatio sam da talenat može da nosi do punoletstva najviše, a sve kasnije je isključivo rad i želja. Sport je stalni rad na sebi.
Gojka je karijera posle rodnog Novog Sada vodila do Partizana, Crne Gore, Mađarske, a 2013. godine odlučuje se da prihvati jednu, slobodno možemo reći “egzotičnu” vaterpolo ponudu. Potpisao je ugovor sa rumunskom Oradeom.
-Dali su mi zaista dobre uslove, vrlo korektno se postavili i osetio sam taj izazov i želju da se oprobam. Priznajem, bilo je skepse, neizvesnosti pred sam odlazak. Odrastali smo uz drugačije priče o Rumuniji kao nebezbednoj državi, znamo da su u vaterpolu država čiji je maksimum učešće na velikim takmičenjima. Međutim, po dolasku bio sam šokiran, u pozitivnom smislu. Svaki klub ima svoj zatvoreni bazen, sve uslove za rad, finansije nisu velike, ali su stabilne, ne postoji kašnjenje plata. Oradea je divan grad, bezbedan, ljudi gostoprimljivi. Ubrzo sam se osetio kao domaći tu.
Upoznao je vaterpolo našeg severoistočnog suseda izbliza i kako ističe, uverio se da ulaganja, želja i talenat nisu dovoljni, kada se “sudare” sa tvrdoglavošću.
-Imaju dobre uslove, vredne igrače kojima je dosta stagniranja. Međutim, nedostaje sistemski rad. Uvek su tu i neke “tvrde glave” u savezu koje su vaterpolo igrali pre 40 godina i uvereni su da principe od onda treba primenjivati i danas. Česte su svađe, a to je najpogubnije za mlade. Doveli su odličnog trenera u reprezentaciju, Stanojevića, međutim svaki pokušaj pomaka, baš zbog pomenutih razloga, teško je izvodljiv. Igrači vole vaterpolo, žele da rade, a kada bi imali sistem i trenere kao mi, brzo bi postali jedno jedna od pet, šest vodećih selekcija u Evropi.
Stajao je Pijetlović na golu šampiona Rumunije, igrao LEN kup, Ligu šampiona, no posle pet godina odlučio se za težak korak.
-Navikao sam na grad, ljude, upoznao jezik i stvarno sam se osećao divno u Oradei. Imao sam otvorenu ponudu da ostanem. Ipak, dobio sam dobru ponudu “Šapca”, dopao mi se sistem koji mi je rukovodstvo predstavilo, interesantna mi je Jadranska liga, naravno, porodica i srpski vaterpolo možda su i ključni činioci. Razumeo sam se brzo i lako sa upravom “Šapca”, ali sam imao potrebu da promislim još neko vreme, dobro procenio sve i evo me u novom klubu.
U redove Šapca je stigao trofejni reprezentativac, as velikog iskustva, te je odmah postao mnogo više od još jednog imena u sastavu. Poverena mu je uloga kapitena.
-Čast mi je što sam kapiten i apsolutno sam svestan odgovornosti koju imam zbog te uloge. Trudiću se, ne samo da odbranama doprinesem uspehu kluba, već i da budem dobar savetnik i podrška sjajnim momcima sa kojima radim. Nisam sarađivao sa njima, ali znam da je mnogo mladih pri reprezentaciji. Zadovoljstvo mi je da pomažem i mladim golmanima. Gde god mogu da pomognem, to ću učiniti i nadam se da je pred svima nama period uspeha i radosti.
Predvodnik ekipe ne opterećuje igrače velikim ambicijama, ali je sebi postavio ciljeve koje želi da dosegne.
-Limite možemo utvrditi tek kada krene sezona, ali želja je prisutna i to je najbolja baza. Cilj kluba, ali i moja lična ambicija, kao kapitena je da budemo ekipa u svakom smislu, da delujemo profesionalno, spremno i ne samo očuvamo poštovanje koje Šabac uživa u regionu, već se dodatno pozicioniramo na vaterpolo mapi, da svi, baš svi, makar to bili Jug, Mladost, Zvezda i Partizan, znaju da dolaze jakom protivniku protiv koga neće biti lako.
VEĆ KAO KOD KUĆE
- U Šabac sam često dolazio u mlađim kategorijama, na stari bazen. Već u seniorskim danima nisam, no vrlo brzo sam se adaptirao. Imam ispunjene dane, drugove, prijatelje, ima gde da se ode, šta da se vidi i apsolutno sam zadovoljan i životom van treninga u Šapcu.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa