4. oktobar 2018.4. okt 2018.
Usvojen drugi rebalans budžeta
ODRŽANA 25. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Usvojen drugi rebalans budžeta

Proteklog petka održana je 25. redovna sednica Skupštine grada. Najvažnije tačke dnevnog reda ticale su se budžeta, a zasedanje su i ovog puta obeležile polemike koje nisu imale veze sa temom.
O budžetu i svemu drugom
Kao prva tačka dnevnog reda, usvojen je izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest meseci. Načelnica Odeljenja za finansije Marijana Kostadinović navela je da su prihodi i primanja za prvih šest meseci ove godine veći za 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sredstva tekuće i stalne budžetske rezerve nisu korišćena u ovom periodu. Izvršena je otplata kredita kod banke “Intesa” u iznosu od 10 miliona dinara.
Nakon ove tačke usvojena je i Odluka o drugom rebalansu budžeta grada. Kako je obrazloženo, iznosi prihoda i rashoda nisu menjani, nego su samo preraspoređeni drugačije.
-Unutar budžeta su usaglašeni određeni troškovi. Negde smo manje trošili, negde smo više prihodovali, ali generalno, izbalansirano po pozicijama to je isti iznos. Štedimo novac i dalje i ulazimo u novi investicioni ciklus, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Opozicija je ponovo kritikovala ove odluke. Predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić rekao je da je budžet “ponovo friziran”.
-Ponovo smo imali manipulaciju novcem građana Šapca. Imamo izveštaj za prvih šest meseci i niko ne odgovara šta je sa novcem kojim je ovaj grad zadužen za 840 miliona dinara na kraju prošle godine. Gde je taj novac potrošen i koje su to kapitalne investicije koje su urađene? Ponovo se naši sugrađani dovode u zabludu da ima novca. Bitno je da znaju da nema novca jer se ne rade kapitalne investicije, rekao je Pajić.
Šef odborničke grupe Zajedno za Srbiju Živojin Vuletić izrazio je nevericu da neko može da kritikuje gradonačelnika i budžet uz podatke koji su izneti.
-Trenutno na računu grada ima sedam miliona evra. Grad nema nikakvu toleranciju duga i sve obaveze se izmiruju istog dana. Sve se može proveriti. Budžet je planiran izuzetno kvalitetno, rekao je Vuletić.
Goran Mijailović, odbornik SNS izneo je zapažanje da je u mnogo toga uloženo znatno manje novca nego što je planirano budžetom, a smatra da su rashodi manji i zbog toga što je 60 ljudi u Gradskoj upravi otpušteno, pa ne primaju više plate.
Tokom rasprave o budžetu bilo je govora i o Plivačkom maratonu, ali i drugim gradskim manifestacijama. Čak je u jednom trenutku odbornik novoformiranog Slobodarskog pokreta, Ivan Petkovski izašao za govornicu da predstavi Pokret. Ovaj potez izazvao je čuđenje dobrog dela prisutnih jer se desio u sred rasprave po tački dnevnog reda. Petkovski je rekao da je zaboravio to da uradi na početku sednice. Podsetimo, na prethodnoj sednici odbornici Ivan Petkovski i Željko Bekić napustili su odborničku grupu SNS i odlučili da nastupaju samostalno, kao predstavnici Slobodarskog pokreta.
Važna kadrovska promena
Kao dopuna dnevnog reda na glasanju se našla i odluka o promeni direktora JP “Infrastruktura”. Umesto Milana Vasića na to mesto je, za vršioca dužnosti na najviše godinu dana, izabrana dosadašnja načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Violeta Šestić.
Opozicija je kritikovala i izbor Violete Šestić. Kako je obrazložio Aleksandar Pajić, ona nije potrošila ništa od sredstava koja su ove godine predviđena za lokalni ekonomski razvoj.
-“Infrastruktura” je moćno javno preduzeće koje ima velika budžetska sredstva. Violeta Šestić nije potrošila nijedan dinar koliko je predviđeno za lokalni ekonomski razvoj i sada će preći u najjače gradsko javno preduzeće. Mislimo da je to pogrešna odluka, rekao je Pajić.
Violeta Šestić završila je Ekonomski fakultet u Novom Sadu, a zatim i master studije sa prosekom 9,80. Dobila je priznanje Univerziteta u Novom Sadu za najbolje studente Univerziteta, nagradu Evropskog pokreta u Srbiji i stipendiju Dositeja koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije. Radila je u Slobodnoj zoni Šabac, a 2016. godine je postavljena na mesto načelnice Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.
Da li je frizura bitna
Jedna od odluka usvojenih na Skupštini je i pristupanje izradi plan održive urbane mobilnosti grada. Odluku je obrazložila Ksenija Lukić predstavnik JKP “Infrastruktura”. Nakon toga za govornicu je izašao Aleksandar Pajić koji je izjavio da je Kseniju Lukić prepoznao iako je promenila boju kose i frizuru, jer je ranije predstavljala i projekat “Sava park”, te da joj ne veruje. Pajićevo izlaganje izazvalo je burnu polemiku, a reagovala je i predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost Jasna Đoković. Odbornik SNS Goran Mijailović složio se sa tim da šef njegove odborničke grupe nije postupio na ispravan način, ali i zamerio odbornicima šabačke vladajuće koalicije što nisu reagovali kada je verbalno napadana premijerka Ana Brnabić.
Sednicu su i ovog puta obeležile brojne replike. Predsednik Skupštine Nemanja Pajić u nekoliko navrata izricao je i opomene odbornicima.
-Voleo bih da bar jedna sednica protekne u miru, na pristojan i dostojanstven način. Međutim, to se ni ovog puta nije desilo, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Na sednici su usvojene brojne urbanističke odluke. Formiran je lokalni antikorupcijski forum grada Šapca. Usvojeni su i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća.
Lepa vest stigla tokom zasedanja
Tokom sednice u Gradsku upravu je stigla poruka od Evropske unije da su gradu odobrena sredstva od 900.000 evra za kapitalne projekte. Najveći deo sredstava, 750.000 evra biće uložen za dodatno uređene industrijske zone, dok će 150.00 evra biti izdvojeno za završetak rekonstrukcije “Sokolskog doma”.
-Kao Grad smo konkurisali na projektu EU PRO. EU finansira razvoj poslovnih zona u Srbiji i mi smo pripremili dva projekta. Jedan se odnosi na investicije u industrijskoj zoni i to je više različitih projekata koji treba da doprinesu da aktiviramo novo zemljište za prodaju kompanijama. Takođe, dodatno ćemo urediti Kvantašku pijacu koja će biti na novoj lokaciji sa novim uslovima i novom infrastrukturom. Drugi projekat je rekonstrukcija “Sokolskog doma”. Oba projekta su prošla, što je redak slučaj. Nastavićemo da komuniciramo sa EU. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora, a zatim i realizaciju projekata, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Poginuli novinari dobijaju spomenik
Na sednici je doneta i odluka o postavljanju spomenika poginulim novinarima šabačkog dopisništva RTS-a i novinarima Radio Šapca Zoranu Amidžiću, Bori Petroviću, Dejanu Milićeviću i Sretanu Iliću. Spomenik će biti postavljen pored zgrade “Glasa Podrinja” u ulici koja je nedavno ponela i njihovo ime.
Grupa šabačkih novinara podnela je inicijativu za postavljanje spomen obeležja, a predloženo je da se iskoristi već postojeći spomenik koji je podigao Slobodan Pavlović iz Bjeljine. Radovi na uređenju prostora su već počeli.
Četvorica novinara poginula su 9. oktobra 1991. godina na Baniji tokom obavljanja svog posla. Ovaj zločin još nije rasvetljen.
M. M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa