14. april 2011.14. apr 2011.
TEHNIČARI HORTIKULTURE U BOGOŠTICI

OAZA SRPSKE POEZIJE

Nakon uređenja velikog broja zelenih površina u samom gradu, tehničari hortikulture šabačke Srednje poljoprivredne škole sa profesorima stručne prakse učestvovali na oplemenjivanju prirodnog okruženja metoha sokolskog Sv. Nikolaja posvećenog Desanki Maksimović u Bogoštici
Nedaleko od Soko grada i manastira posvećenog Sv. Nikolaju, u krupanjskom selu Bogoštica, do kraja godine bi trebalo da bude završeno zdanje posvećeno Desanki Maksimović. Pored doma koji će nositi ime pesnikinje, u okviru kompleksa nalazi se i replika Njegoševe kapele sa Lovćena. Dva velika imena srpske poezije na jednom mestu, po rečima vladike Lavrentija, dobar su osnov da ovaj sokolski metoh, vremenom preraste u pravu, malu oazu srpskog pesništva.
- Želja mnogih čitalaca je da se Desankino ime ne zaboravi. Nažalost, delo najveće Srpkinje u istoriji posle majke Sv. Save se vrlo malo štampa u poslednje vreme. Ja ne znam šta je tome krivica, ali naša želja je da se njene pesme ponovo učine pristupačnim narodu našem i greju srca mnogih pokoljenja. Iz tog razloga, jedna od devojaka koja ovde poslužuje, veliki poštovalac dela Desanke Maksimović, svu svoju ušteđevinu koju je u Nemačkoj zaradila ulaže u ovo mesto koje će nositi ime velike pesnikinje.
Kao i Desanka, Njegoš je pojam srpskog pesništva. Ovde imamo repliku njegove kapele sa Lovćena. Ona je preneta da svedoči o imenu najvećeg sina srpskog naroda, kojem, na žalost, danas mnogi žele da ospore srpsko poreklo ““ kaže vladika Lavrentije i izražava nadu da će predavanja o pesništvu koja se planiraju u ovom zdanju slušati veliki broj mladih naraštaja i time na najrevnosniji način učiti o svojim korenima.
Dom Desanke Maksimović dominira uzvišenjem iznad samog sela. Okolina je raskošna i pomalo divlja. U želji da oplemene ambijent ne narušavajući već postojeći, prirodni sklad, došlo je do saradnje sa učenicima Srednje poljoprivredne škole. Tehničari hortikulture, predvođeni profesorima Milenom Stamenić i Aleksandrom Popovićem uradili su nacrt plana i zasadili sadnice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa