4. oktobar 2018.4. okt 2018.
NAUKA NIKADA NIJE BAUK
EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA I U ŠAPCU

NAUKA NIKADA NIJE BAUK

Druženje, učenje, stvaranje, eksperimentisanje, je ono što je učinilo evropsku Noć istraživača posebnom. Učestvovalo četrnaest obrazovnih institucija
U Centru za stručno usavršavanje protekla sedmica bila je u znaku nauke. U pokviru manifestacije „Nedelja istraživača“ organizovano je 20 radionica i predavanja, koje su bile uvod u Noć istraživača. Učešće u programu je uzelo 14 obrazovnih institucija. U samoj Noći istraživača, održanoj u petak, pripremljeno je 10 aktivnosti za mlade.
Grad Šabac je podržao organizaciju manifestacije “Nedelja istraživača”, koja je projekat u kome je partner Centar za promociju nauke. Trinaesta po redu Noć istraživača, organizuje se u 27 zemalja preko naučnih klubova, a u Bečeju, Kikindi, Smederevu, Ranovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Knjaževcu, Užicu, Čačku, Nišu, Šapcu, Leskovcu i Novom Pazaru traje čitave sedmice.
- Cilj aktivnosti je da približimo deci nauku na njima interesantan način. Takođe, ovo je i prilika za otkrivanje talenata za koja deca možda nisu znala da poseduju. U saradnji sa Odeljenjem za društvene delatnosti organizovan je prevoz za učenike kako bi deca iz okolnih mesta mogla da učestvuju u zbivanjima. Ove godine smo imali oko 40 aktera, a sledeće ćemo uključiti još više. Osim profesora uključeni su i đaci koji su nagrađivani i koje zanima nauka – istakao je Branko Filipović, direktor Centra za struno usavršavanje.
Zanati na stari
i novi način
Predstavnici Škole primenjenih umetnosti učestvovali su u radionicama prvenstveno na teme kaligrafije i pravljenje posuda na grnčarskom točku.
-Nastavnice su sa učenicima trećeg razreda pokazivale deci stare zanate i stare načine izrade predmeta od gline na grnčarskom točku, ali smo koristili i električni da im približimo kako se to danas radi. Takođe, imali su priliku da vide kako se nekada pisalo perom i da nauče zanimljivosti o nastanku pisma – istakla je Mina Stupar profesor primenjene nastave u školi Primenjenih umetnosti i dodala da su učestvovali i juveliri i klesari.
- Juveliri su sa učenicima, radili nakit, savijali žicu, i pisali imena. To je noviji način izrade nakita od žice, a pokazali su im i kako se nekada radio filigranski nakit. Takođe, klesari su radili u kamenu Rozete. U školi se trudimo da održimo tradiciju i stari način izrade koliko god možemo, ali i da ih učimo novim, savremenim metodama i tehnikama izrade kako bi videli kako je to nekada izgledalo ali i znali kako se to danas radi – istakla je Mina Stupar.
Deca koja su prisustvovala oduševljena su, a gde god da se pojave, grnčarska i klesarska radionica privuku najviše pažnje.
Mladi uče mlađe
Ono što je aktivnosti učinilo zanimljivijim je to što su osim nastavnika stariji đaci, učili mlađe, kao što je primer sa Milicom Vasić, učenicom trećeg razreda škole Primenjenih umetnosti.
- Meni je ovo divno i lepo iskustvo, ali i viši korak obrazovanja. Drago mi je što sam imala priliku da prenesem mlađima svoje znanje. Deca su divna i imaju talenat, ali osim njih bilo je i starijih ljudi koje su naše radionice zainteresovale – istakla je Milica Vasić.
“Nobelovci i njihovi eksperimenti” je prikaz i rad eksperimentalnih aparatura za koje su dodeljene Nobelove nagrade kojim se Tehnika škola Šabac predstavila u Noći istraživača.
-Po preporuci profesora Nikole Gledića predstavili smo naše aparature i uređaje. Proučili smo ih i videli kako rade, a profesor nam je dosta pomogao i zainteresovao nas. Uređaj za merenje skretanja električnih talasa kroz kristalne rešetke nekog elementa, smo pokazivali učenicima trećeg razreda osnovnih škola. Pokušali smo da im približimo funkcionisanje uređaja. Ovo iskustvo mi svakako znači a značiće mi i u buduće na fakultetu – istakao je Miloš Vujković, učenik četvrtog razreda Tehničke škole u Šapcu i istakao da bi mu bilo drago da sličnih aktivnosti bude što više.
Jedna od aktivnosti koja se održala je i “Trska koja misli”. Reč je o programu koji je povezao programiranje i kulturno nasleđe. Učenici su isprogramirali lego robota tako da objašnjava deo kulturnog nasleđa Šapca. Profesori informatike su sa ekipom od desetak učenika pripremili program za Lego robota, koji je služio za prezentaciju posetiocima. Tokom prezentacije posetiocima je i na francuskom jeziku objašnjeno na koji način Lego robot funkcioniše i koje senzore koristi. U ovoj aktivnosti predavači su bili Ivana Novaković, master prof. informatike i tehnike, Predrag Vasić, dipl.ing.informacionih tehnologija, Marija Mićić, prof.francuskog jezika i književnosti.
Raznovrsan sadržaj
Takođe, održano je i predavanje “Uticaj evropske muzike na razvoj kulture u Srbiji u 19. i 20. veku, koje su vodile prof. Snežana Ranković Đerić dipl.muzički pedagog i prof. Tatjana Manojlović, a na kom je prikazano na koji način su srpski kompozitori školovani u Evropi svoja stečena znanja o muzici uklopili u nacionalni muzički etnos.
Prezentaciju pod nazivom “Krvavi marš” vodila je Natalija Marinković, učenica 8. razreda OŠ “Janko Veselinović”, koja je pokazala istorijske detalje Holokausta u Šapcu i Jarku za vreme Drugog svetskog rata.
Zainteresovani su imali priliku da prisustvuju i u Maloj školi programiranja, izvođenju eksperimenata, prezentaciji “ Šabac u vreme Anke Obrenović”, predavanju “Energija”, a u Biblioteci šabakoj, održano je predavanje na temu “ Literalna geografija grada Šapca” gde su posetioci polaskom od Biblioteke prošetali po Šapcu i zastajali kod literalnih i naučnih toponima ovog grada i saznali pojedinosti o Oskaru Daviču, Stojanu Novakoviću, Vladi Jovanoviću i drugima. Biblioteka Šabačka pripremila je još jednu zanimljivost našim sugrađanima, a to je interaktivno predavanje o fondu stare i retke knjige i načinu na koji se Biblioteka šabačka stara o kulturnoj baštini.
Naučni petak
“Kroz promociju kulture raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene kohezije, Centar za promociju nauke je zajedno sa Mrežom regionalnih centara i centara za Stručno usavršavanje, krenuo na put do naučnog petka i time doprineo podizanju svesti u vezi sa značajem i vrednostima kulturnog nasleđa, te doprineti boljoj razmeni iskustava i primera dobre prakse.”


K.Jekić Đonlić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa