4. oktobar 2018.4. okt 2018.
CRKVA U VITOJEVCIMA

Jedinstvom duha i vere do okončanja radova

“Crkva je izgrađena i spolja izmalterisana, čeka nas još dosta toga, ali nemamo nameru da posustanemo. Da bi se jedna ovakva svetinja završila potrebno je snažno jedinstvo duha i vere, a to sam siguran da imamo”, tvrdi sveštenik nove vitojevačke crkve Petar Đorđić
Zahvaljujući donaciji Milence i Živka Srećkovića, pre pet godina, u sremskom selu Vitojevci postavljeni su temelji nove crkve. Svetinja je posvećena, kao i nekadašnji vitojevački hram rođenju presvete Bogorodice, a od 2013. do danas, po rečima lokalnog sveštenika Petra Đorđića, mnogi dobri ljudi su pomogli da brojni poslovi budu završeni, te je sada ova građevina spolja izmalterisana, pokrivena, opremljena satom i zvonima.
Do potpunog završetka predstoji još dosta posla, ali da Vitojevčani ne planiraju da odustanu. U daljoj izgradnji bogomolje će i pomoći, kako navodi Đorđić, upravo ono čega imaju napretek: jedinstvo duha i vere.
-Mi smo mali i ne tako bogati, svaka pomoć nam je dobrodošla, a upravo verom u ideju sponzorstva je pre pet godina i počela izgradnja hrama. Naime, Vitojevčani Milenca i Živko, koji žive u Šapcu su nam donirali temelje, i uradili projekat za novu crkvu. Koliko je taj projekat dobar, govori i podatak da je, prošle godine, prilikom osveštavnja krstova, naš vladika sremski Vasilije zatražio još jednu kopiju istog, ne bi li ga imao u slučaju da neko poželi da gradi crkvu manjih dimenzija kao našu- sa ponosom ističe Đorđić, i navodi da su se vernici ovog kraja trudili da svake godine završe neki važan posao vezan za svetinju.
-Gradnja je počela 2016. godine. Godinu dana kasnije, u oktobru 2017, na opšte zadovoljstvo pravoslavnih žitelja Vitojevaca koji su se do tada krštavali, udavali i odlazili na službu u neka od obližnjih mesta, osveštan je krst, dok je ove sezone kram dobio sat i zvona. Odnosno, svake godine okončamo jednu od važnih etapa radova. Tako da smo sad u situaciji da imamo ozidan i pokriven hram, omalterisan sa spoljne strane. Na redu je unutrašnji deo: postavljanje kablova za struju, nabacivanje grubog i finog maltera, gletovanje, ikonopisanje, postavljanje ikonostasa, a u oltarskom delu postavljanje časne trpeze ili svetog prestola, žrtvenika, kadionica, nabavka diskosa, putira- nabraja sveštenik vitojevački, i zaključuje:
-Ima još posla. Nećemo posustati. Borićemo se i dalje. Tražićemo donatore i sponzore sa svih strana, i uz pomoć Božju, i pomoć majke Božje, zaštitnice hrama, verujem da ćemo sve što smo isplanirali i ostvariti.

T.T.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa