4. oktobar 2018.4. okt 2018.
TEKU RADOVI NA NASIPU NA SAVI

EU najpopuzdaniji partner

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u sredu je sa saradnicima posetio radove na rekonstrukciji nasipa na Savi na potezu od Drenovca do Čevrntije. Rekonstrukcija je počela u julu ove godine, a rok za završetak je 2020. godina. Projekat finansira Evropska unija preko Srbijavoda.
-Važno je da građani Šapca budu upoznati sa činjenicom da se ovde odvijaju ozbiljni radovi kako bi se završio ovaj deo nasipa na reci Savi koji nije urađen nekoliko godina unazad. Došli smo da vidimo kako stoje stvari pred sledeću zimsku i prolećnu sezonu i sa kakavim izazovima možemo da se sretnemo. Dobro je da radove izvodi Šabačka firma, što znači da su šabačke firme sposobne da dobiju ovako velčike i važne poslove. Zahvalan sam EU što finansira ovaj projekat sa gotovo 10 miliona evra. Ispostavlja se da je EU naš najvažniji partner bez kog mi ovako velike projekte ne bi mogli da završimo, rekao je gradonačelnik Zelenović i podsetio da je EU finasirala i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnju Regionalne deponije Srem-Mačva, kao i ranije radove na nasipu na Savi i da je to sve ukupno više od 30 miliona evra.
Po završetku radova nasip će biti u proseku 1,2 metra iznad nivoa stogodišnjih voda. Izvođač radova je “Jugokop Podrinje”.
-Radovi teku po planu, a nešto čak i ranije završavamo. Vremenski uslovi su dobri i nadamo se da će to potrajati. Počeli smo sa regulisanjem peska i za sada sve ide odlično, isakao je odgovorni izvođač ispred firme “Jugokop” dipl. građevinski inženjer Novica Spasić.
Deonica od 5.300 metara podeljena je na 11 deonica po 500 metara. Trenutno se rade tri takve, apo njihovom završetku biće početa i četvrta.
-Namera nam je da se ovaj nasip izdigne, stabilizuje i da obezbedi zaštitu probalja od hiljadugodišnje velike vode. Sada treba ugraditi 500.000 kubika gline i peskovitog materijala. Trenutno radimo na tri deonice od po 500 metara, od najnizvodnijeg dela do crpne stanice, izjavio je Aleksandar Glišić, šef nadzora iz “Energoprojekta”.
Iako je bilo najavljeno da će na nasip u sredu doći i predstavnici “Srbijavoda” oni se nisu pojavili.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa