11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Otkriven spomenik
NA DAN KADA JE NASTRADALA EKIPA ŠABAČKIH NOVINARA NA BANIJI

Otkriven spomenik

“Za nezaborav za one koji su bili uzor profesije, koji su ostavili pečat u ovom gradu i nama utrli medijski put. Za svaki dug kažemo da ima neka ograničenja, a ovaj naš dug njima je nemerljiv. Ovo nije naš dug, već zajednička želja svih nas šabačkih novinara da ostavimo trag upravo ovde odakle su i polazili na svoje terene, odakle su nažalost krenuli i na svoj poslednji teren”
Ispred zgrade u kojoj se nalaze Glas Podrinja, RTV Šabac i Dopisništvo RTS-a, a u ulici koja nosi ime Amidža, Bora, Dejan i Sretan otkriven je spomenik nastradaloj ekipi šabačkog Dopisništva RTS-a. 9. oktobra 1991. godine.
Upravo na taj dan pre 27 godina krenuli su na svoj poslednji radni zadatak i nikada se nisu vratili. Tog dna poginuli su na Baniji urednik i novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović, asistent Dejan Milićević i urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić. Ubijeni su iz zasede, a za taj zločin i posle 27 godina niko nije odgovarao.
U Kvartu sećanja, u ulici koja od aprila ove godine nosi njihova imena, okupili su se članovi porodica, kolege i prijatelji, predstavnici Grada Šapca na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i darodavac Slobodan Pavlović. Oni su odali poštu ljudima koji su svojoj profesiji dali ono najvrednije - život.
Obraćajući se okupljenima Tanja Dimitrić Mijailović, urednica Dopisništva RTS-a u Šapcu, rekla je da niko ne može da vrati vreme ili utiče na događaje, ali da svi zajedno možemo da učinimo da nastradale kolege ostanu za nezaborav.
-Za nezaborav za one koji su bili uzor profesije, koji su ostavili pečat u ovom gradu i nama utrli medijski put. Za svaki dug kažemo da ima neka ograničenja, a ovaj naš dug njima je nemerljiv. Ovo nije naš dug, već zajednička želja svih nas šabačkih novinara da ostavimo trag upravo ovde odakle su i polazili na svoje terene, odakle su nažalost krenuli i na svoj poslednji teren. Zato je ovo novinarski kvart sećanja, zalog profesije za nezaborav - istakla je Dimitrić Mijailović.
Slobodan Pavlović, koji je poklonio spomenik, rekao je da je prošlo čak 27 godina od kada su nastradali članovi šabačke novinarske ekipe, ali da sećanje na njih traje i danas. On je podsetio na dobru saradnju sa Dopisništvom RTS-a u Šapcu i kazao da je poklon spomenik najmanje što su on i njegova supruga mogli da doniraju kako bi se očuvala uspomena na nastradale.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se svim novinarima u Šapcu koji su pokrenuli inicijativu da se u ulici u kojoj se nalazi nekoliko medija postavi spomenik kolegama koji su nastradali na radnom zadatku.
-Čini mi se da danas svi zaboravljaju koliko je novinarska profesija važna i koliko je njihov posao važan za naše društvo. Mnogi Šapčani su me pitali zašto spomenik nije ranije postavljen, a ja nisam imao odgovor na njihovo pitanje. Zahvaljujući angažovanosti novinara danas ova ulica nosi naziv po poginulim kolegama i od danas i spomenik se nalazi ovde - podvukao je Zelenović u veoma emotivnom govoru.
U ime porodica nastradalih obratio se Ognjen Amidžić, sin Zorana Amidžića i napomenuo da je teško sabrati utiske na današnji dan i datum koji će ostati urezan u životima njihovih porodicama.
-Zahvalni smo kolegama novinarima i Gradu Šapcu što ih nisu zabravili. Ulica je ponela njihovo ime, spomenik je baš ispred televizije a to je potvrda da nisu zaboravljeni. Svim članovima naše četiri porodice je drago zbog toga. Samo mi je žao što počinioci ovog zločina nisu uhvaćeni ni posle 27 godina - kazao je Amidžić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa