11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Jednostavnost apstrakcije
Marko Vukša – izložba skulptura

Jednostavnost apstrakcije

U Kulturnom centru u ponedeljak otvorena je izložba skulptura i docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti, Marka Vukše. U svojim radovima autor koristi prirodne materijale (drvo, kamen, metal) i liniju kao osnov, koja kada se pokrene i teče, na prirodan i suptilan način zatvara se „u sebe” obuhvata prostor, formirajući trodimenzionalni oblik. Upravo ta mogućnost izraza linije postaje izazov u najnovijim delima skupltora. Odjek lepote linije, površine, energija mase materijala sa kojima radi daju precizno oblikovana umetnička dela sa urezanim linijama u kamenu, ali i one u metalu. Izložena dela upravo obelodanjuju fascinaciju umetnika naizgled jednostavnim elementom – linijom i njenim tokom, ali kako Marko Vukša pojašnjava to je samo na prvi pogled.
- Radim apstraktnu skulpturu i ne pokušavam ništa njom specijalno da pokažem. Ono što je primetno u radovima je da me interesuje prostor i odnosi u prostoru i recept šta bi skulptura mogla da bude. Bavim se likovnim elementima koji su veoma jednostavni, kao što su oblik, prostor. Veliki udeo u svemu tome ima materijal u kome su urađeni predmeti. Ono što me inspiriše, iako se to na prvi pogled ne vidi su one fascinacije iz mladosti i perioda kada sam studirao, a to su figure. Čak i u ovakvim radovima, ljudska figura, pokret, čovek u prostoru mi je jako isnpirativan i za apstraktne radove – rekao je umetnik.
Postavka u Kulturnom centru je prvo samostalno predstavljanje ovog autora u Šapcu, iako su radovi pristizali na izložbe. Marko Vukša je učestvovao na ovogodišnjem “Oktobarskom salonu” i smatara da grad ima dobru umetničku scenu koja se “daleko čuje”, jer čuva autentičan umetnički duh kakav poseduju mesta manja od Beograda što je dobro za razmenu iskustava i ideja. Ljubitelji jednostavnosti linije i skulpture izložbu mogu pogledati do 15. oktobra u Galerij KC.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa