11. oktobar 2018.11. okt 2018.
PROMOCIJA KNjIGE

Arija milosti

U subotu, 6. oktobra u klubu „Fleka“ održana je promocija druge knjige poezije „Arija milosti“, autora Božidara Despotovića Despe iz Šapca.
O knjizi je govorila pesnikinja Branka Todorović. Pred prepunim klubom poštovalaca Despine poezije Branka se osvrnula na početak pesnikovog stvaralaštva i prvu knjigu „Uski prolaz“ za koju je pisala recenziju.
„Proces pesnikovog stvaranja je mukotrpan i nadasve bolan, isprepletan dramom i zamkama sopstvenog života. Svakodnevica je veliko breme za pesnika, sukobljava ga sa iskrivljenom slikom stvarnosti koja izaziva zastrašujuća i nepredvidiva osećanja, od gneva, očaja, straha, besnila do smrti kao spasenja, od šetajućih demona koji prete da raskomadaju rastrzano biće. Njegova poezija progovara teškim, oporim i crnim tonom pesničkog jezika, tražeći ključ, kako za svoje muke, tako i za posrnule koji ne prepoznaju svoj odraz u ogledalu, za one koji su se odmetnuli i otisnuli na put bez povratka“....
Despotović u drugoj knjizi nastavlja da peva u istom sivom tonu stavljajući svojim pesmama tematski okvir oslikavajući perspektivu kroz umnožene slojeve iskaza obraćajući se i sebi i drugima. Za pesnika pisanje ne predstavlja flertovanje već sam život i zato želi da ga i sebi i nama učini vidljivim i prepoznatljivim, bez straha hoće li biti shvaćen ili ne.
Recenziju za drugu knjigu pisali su Milka Stefanović Mimi, književnica i Slobodan Lazarević, književni kritičar.
Atmosfera u klubu je bila izuzetna zahvaljuljujući publici koju su činili umetnici okupivši se lepim povodom na jednom mestu, pesnici, slikari i muzičari, kao u stara dobra vremena. Lepa i kreativna energija koja je trajala do duboko u noć.
Uz zvuke klavijatura u izvođenju Vladimira Todorovića, poeziju su kazivale Smiljka Jovanović i Branka Todorović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa