11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Umetnički svet u malom
Otvoren 62. Oktobarski salon

Umetnički svet u malom

Stariji i dugovečniji od prestoničkog šabački. Reprezent savremenog likovnog stvaralaštva u Srbiji. Visok nivo afirmacije. Postavku čini 93 dela 85 autora. Dodeljene nagrade najboljim umetnicima
Oktobar je mesec kada Narodni muzej otvori svoja vrata likovnim stvaraocima, kritičarima, poznavaocima umetnosti i zaljubljenicima u lepotu stvaranja. Galerijski prostor ispune najbolja dela domaćih autora i Šabac postane umetnički svet u malom. Stariji i dugovečniji od prestoničkog šabački „Oktobarski salon” najbolji je reperezent savremenog likovnog stvaralaštva u Srbiji. Proteklog četvrtka izložba je svečano otvorena za posetioce. Pored duge tradicije koju neguje primetno je da Salon čuva visok nivo afirmacije savremenog stvaralaštva, ostajući otvoren za umetnike iz cele Srbije. Ovogodišnju postavku čini 93 dela 85 autora. O izboru i konceptu postavke odlučivao je tročalani žiri u sastavu: dekan Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu Danijela Fulgosi, likovni kritičar Ljubica Jelisavac i muzejski savetnik Tatjana Marković. Iz godine u godinu broj prijavljenih i zainteresovanih stvaralaca je sve veći što govori o važnosti Salona i podizanju kvaliteta radova. I pored relativno ujednačenog nivoa radova, pojedini su se istakli i jednoglasno su donete odluke o priznanjima. Laureati tri ravnopravne nagrade su: Aleksandra Dada Tomić (Šabac), Željka Momirov (Beograd) i Danela Morariu (Vršac), dok je nagrada Igor Belohlavek koja se dodeljuje mladom autoru pripala Nemanji Milenkoviću (Novi Sad). Likovni kritičar Ljubica Jelisavac na otvaranju govorila je o konceptu Salona i naglasila da sa godinama dobija na kvalitetu. Dodala je da odabir umetničkih dela za izložbu nije bio lak, ali da su ipak uživali.
- Autori koji su dobili priznanja su iskusni. Ovo je još jedna potvrda njihovog dugogodišnjeg rada, prisustva na likovnoj sceni. Primetila sam da je veliki broj autora sa Fakulteta primenjenih umetnosti i da pored svojih zavidnih karijera kako ovde, tako i u inostranstvu imaju želju da izlažu na „Oktobarskom salonu“ u Šapcu. Prepoznali smo i veliki broj radova studenata što je važno, jer na taj način možemo da pratimo njihov napredak. Svake godine se javljaju i novi, mladi autori koji žele da se afirmišu – navela je Jelisavac.
Utisak je da nagrađeni nisu očekivali priznanje, ali su potajno priželjkivali da se nađu među odabranima i svoje ime dodaju na listu dobitnika najstarije likovne izložbe u Srbiji.
Delo pod nazivom „Polje“, Daniele Morariu prema oceni žirija manifestacija je autorkinih razmišljanja o prostornim mogućnostima dvodimenzimenzionalnog rada i simboličkoj moći likovnih formata i elemenata Umetnica na šabačkoj likovnoj smotri učestvuje dve decenije, a ove godine stiglo je i priznanje koje kako kaže nije očekivala.
- Oduševljena sam nagradom i organizacijom „Oktobarskog salona“. Dugi niz godina učestvujem i nagrada je došla u pravom trenutku.
Rad Šapčanke Aleksandre Dade Tomić „Lažeš Gledičija, lažeš“, dramatičan je i simbolički izraz trodimenzionalne forme koja polivalentnim gestom i strukturom višeslojno egzistira u prostoru, podstiče asocijacije i razmišljanja kod posmatrača. Nagrada je potvrda kvaliteta, rada i istrajnosti, ali podsticaj, rekla je Dada na svečanom otvaranju izložbe.
Željka Momirov je iskusna autorka i radom „Sećanje u nastajanju 3“ dominira u okvirima velikih smotri vizuelene umetnosti. Svojim delima duboko dočarava intimne doživljaje i svest o njihovoj transformaciji u vremenu. Učešće na „Oktobarskom salonu“ uvek donosi posebnu draž i osećanje za Željku Momirov.
- Iako sam trideset godina deo umetničkog sveta ova izložba je značajna za mene. Obično svi kažu, nagrada kao nagrada, ali ona dobijena na Salonu je drugačija od ostalih.
Jedno od novijih imena na umetničkoj sceni Srbije je Nemanja Milenković. Za snažne crteže olovkom koji evociraju gubitke dobio je nagradu za mladog stvaraoca i na dodeli je istakao da mu znači nagrada, ali i samostalna izložba u Bibilioteci šabačkoj kada će svoje radove predstaviti javnosti. Teme kojima se bavi šalju jasnu poruku savremenom društvu.
- Radove nisam spremao posebno za „Oktobarski salon“, to su dela u kojima na kritički način pokušavam da prikažem odnos ljudi i životinja u savremenom društvu i biram upečatljive motive koje dalje prenosim na platno.
Galerija Narodnog muzeja u Šapcu biće umetnički svet u malom do 28. oktobra.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa